medalla_nobel.gif (17962 bytes)Premii Nobel in Economie

A se vedea si site-ul oficial al Fundatiei Nobel: http://www.nobel.se/

 

2001 GEORGE A. AKERLOF, A. MICHAEL SPENCE si JOSEPH E. STIGLITZ pentru analizele lor asupra pietelor cu informatii asimetrice.

2000 JAMES J. HECKMAN si DANIEL L. McFADDEN  pentru dezvoltarea teoriei si metodelor analizei datelor statistice ce sunt amplu utilizate astazi in studiul comportamentelor individuale in economie si alte stiinte sociale.

1999 ROBERT A. MUNDELL pentru analiza sa asupra politicilor fiscale si monetare sub diferite sisteme monetare si analiza lui asupra ariilor optime ale devizelor.

1998 AMARTYA SEN pentru contributiile sale la economia bunastarii.

1997 ROBERT C. MERTON si MYRON S. SCHOLES pentru dezvoltarea unei noi metode de determinare a valorilor derivatelor.

1996 JAMES A. MIRRLEES si WILLIAM VICKREY pentru fundamentalele sale contributii la teoria economica a stimulentelor in cazul informatiilor asimetrice.

1995 ROBERT LUCAS pentru dezvoltarea si aplicarea ipotezei asteptarilor rationale si a fi transformat analiza macroeconomica si aprofundizat intelegerea politicii economice. 

1994 JOHN C. HARSANYI , JOHN F. NASH si REINHARD SELTEN pentru analizele sale pioniere ale echilibrului in teoria jocurilor necooperative. 

1993 ROBERT W. FOGEL y DOUGLASS C. NORTH pentru a fi reinnoit investigarea istoriei economice aplicand teoria economica si metodele cantitative in explicarea schimbului economic si institutional.

1992 GARY S. BECKER pentru a fi extins domeniul analizei microeconomice la un amplu camp al comportamentului si interactiunilor umane, incluzand comportamente necomerciale.

1991 RONALD H. COASE pentru descoperirea si clarificarea intelesului costurilor de tranzactie si a drepturilor de proprietate pentru structura institutionala si functionarea economiei.

1990 HARRY M. MARKOWITZ , MERTON M. MILLER si WILLIAM F. SHARPE pentru munca sa pioniera in teoria economiei financiare.

1989 TRYGVE HAAVELMO pentru clarificarea fundamentelor teoriei probabilitatii in econometrie si pentru analizele sale asupra structurilor economice simultane.

1988 MAURICE ALLAIS pentru contributiile sale pioniere la teoria pietelor si eficienta utilizare a resurselor. 

1987 ROBERT M. SOLOW pentru contributiile sale la teoria cresterii economice.

1986 JAMES M. BUCHANAN, JR. pentru dezvoltarea bazelor contractuale si constitutionale ale teoriei adoptarii de decizii economice si politice.

1985 FRANCO MODIGLIANI pentru analizele sale pioniere asupra economisirii si pietelor financiare.

1984 SIR RICHARD STONE pentru a fi avut contributii fundamentale la dezvoltarea sistemelor de conturi nationale si a fi imbunatatit astfel in mod substantial bazele analizei economice empirice.

1983 GERARD DEBREU pentru a fi incorporat noi metode analitice la analiza teoriei economice si pentru riguroasa sa reformulare a teoriei echilibrului general.

1982 GEORGE J. STIGLER pentru studiile sale asupra structurilor industriale, functionarea pietelor si cauzele si efectele reglementarii publice.

1981 JAMES TOBIN pentru analizele sale in domeniul pietelor financiare si relatiile lor cu deciziile de cheltuieli, angajare, productie si preturi.

1980 LAWRENCE R. KLEIN pentru crearea modelelor econometrice si aplicarea la analiza a fluctuatiilor economice si politicilor economice.

1979 THEODORE W. SCHULTZ si SIR ARTHUR LEWIS pentru investigatia sa pioniera in dezvoltarea economica cu particulara atentie asupra problemelor tarilor in dezvoltare.

1978 HERBERT A. SIMON pentru investigarea sa pioniera in procesul de adoptare a deciziilor in cadrul organizatiilor economice.

1977 BERTIL OHLIN si JAMES E MEADE pentru contributia sa la teoria comertului international si miscarile internationale de capitaluri.

1976 MILTON FRIEDMAN pentru rezultatele sale in campul analizei consumului, istoriei si teoriei monetare si pentru demonstrarea complexitatii politicii de stabilizare.

1975 LEONID VITALIYEVICH KANTOROVICH si TJALLING C. KOOPMANS pentru contributiile sale in teoria optimei localizari a resurselor. 

1974 GUNNAR MYRDAL si FRIEDRICH AUGUST VON HAYEK pentru munca sa pioniera in teoria banilor si fluctuatiile economice si pentru penetrantele sale analize ale interdependentei fenomenelor economice, sociale si institutionale.

1973 WASSILY LEONTIEF pentru dezvoltarea metodei input-output si pentru aplicarea sa importantelor probleme economice.

1972 SIR JOHN R. HICKS si KENNETH J. ARROW pentru contributiile sale pioniere la teoria echilibrului economic general si la teoria bunastarii.

1971 SIMON KUZNETS pentru interpretarile sale empiric fundamentate ale cresterii economice ce a condus la o noua si mai profunda intelegere a structurii economice si sociale si procesul de dezvoltare.

1970 PAUL A SAMUELSON pentru munca stiintifica prin care a dezvoltat teoria economica statica si dinamica si prin care a contribuit activ la cresterea nivelului analizei in stiinta economica.

1969 RAGNAR FRISCH si JAN TINBERGEN pentru a fi dezvoltat si aplicat modele dinamice la anliza proceselor economice.


Puteti achizitiona prin Internet:

The Nobel Laureates: How the World's Greatest Economic Minds Shaped Modern Thought
de Marilu Hurt McCarty

Viata si opera a 44 de laureati, se examineaza diferite focare ale gandirii economice moderne.