Economia de Piata

Echilibrul si fiscalitatea

Economia keynesiana

Cererea de consum

Investitia si multiplicatorul

Multiplicatorul cheltuielilor publice

Bugetul

Politica fiscala

Ciclurile economice

Modelul acceleratorului

Deciziile publice

 

 

Introducere si obiective 

In decada anilor ´30 economia mondiala se afla intr-o profunda depresiune economica. In acest moment Keynes publica cartea “Teoria generala a mainii de lucru, dobanzii si a banilor”, confruntandu-se cu teoria economica dominanta de atunci, justifica teoretic interventia guvernului in sistemul economic printr-o politica fiscala dezechilibrata si anticiclica. 

Teoria keynesiana, considerata de multi ca un program economic al partidelor stangii social-democrate, s-a transformat in paradigma dominanta a economiei de-a lungul deceniilor. 

Desi astazi se considera ca realitatea economica si viitorul social au pus in evidenta limitele si insuficientele practicilor fiscale keynesiene, teoria sa ramane ca un aport de valoare incontestabil, ce se pastreaza si influenteaza gandirea economica actuala. Asa cum a spus detractorul sau Milton Friedman, “Astazi suntem toti keynesieni”. 

In cadrul acestei teme vom cunoaste fundamentele teoretice ale economiei keynesiene si sfaturile sale in utilizarea politicii fiscale, adica a veniturilor si cheltuielilor guvernului, pentru a impiedica aparitia dezechilibrelor economice.