Economia de Piata

                        

Cresterea economica

Frontiera posibilitatilor de productie

Teoriile clasice referitoare la cresterea economica

Teorii moderne de crestere

Limitele cresterii

Teoria dependentei

Cercul vicios al subdezvoltarii

Demografia si dezvoltarea

Cultura si dezvoltarea

Economia si dezvoltarea

Bariere comerciale in calea dezvoltarii

 

Introducere si obiective

 

Ajungem la ultima tema a acestei carti electronice. Ultima nu numai pentru ca este la finalul cuprinsului, ci pentru ca trateaza problema finala, care se afla in centrul stiintei economice. Stirile despre mortalitatea din cauza foamei si scenele campurilor de refugiati din lumea a treia ne lovesc cu pera multa frecventa de pe ecranele televizoarelor. Solutia problemei foamei si saraciei este cea mai mare sfidare cu care umanitatea s-a infruntat dintotdeauna. 

Din pacate nu exista solutii magice. Nu se poate face nimic cu retorici sau cu demagogii in directia invingerii subdezvoltarii. Este necesar mai intai de toate detinerea unor cunostinte concrete si cat mai precis posibile ale motivelor reale ce blocheaza cresterea economica. 

Analiza frontierei posibilitatilor de productie este un model foarte simplu ce permite intelegerea conditiilor de baza ale cresterii economice si motivul cresterii constante a abisului dintre tarile bogate si sarace fara ca aceasta sa se datoreze in mod necesar exploatarii saracilor de catre bogati. 

Teoriile clasice ale cresterii sunt baza pe care se elaboreaza teoriile si ideologiile moderne. Daca cuvantul “maltusian” continua sa fie util astazi pentru a defini sau insulta, este convenabil ca cel care il utilizeaza sa cunoasca realmente ce a spus Malthus.

Pulsati aici pentru a vedea o 
lista de carti in engleza despre
Cresterea si dezvoltarea economica  

In aceasta tema se vor aborda probleme legate de saracie si subdezvoltare pe care studentul sa le poata intelege si sa inteleaga de asemeni si relatiile existente intre ele.