Ludwig von Mises, 1881-1973

 

A studiat si si-a luat doctoratul la Universitatea din Viena, unde a fost discipol direct al lui Böhm-Bawerk  si urmas al lui Carl Menger, transformandu-se in unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai scolii austriece.

Din 1920 pana in 1934 von Mises tine un seminar de economie la Camera de Comert din Viena la care asista nu numai elevi din jurul centrului sau european, Friedrich Hayeck, Fritz Machlup, Gottfried von Haberler, Paul Rosenstein-Rodan si Oskar Morgenstern, ci atrage si discipoli proveniti din tari mai indepartate cum sunt Ragnar Nurkse si Lionel Robbins.  

In 1934 accepta un post de profesor al Institut Universitaire des Hautes Études Internationales in Geneva, Elvetia, unde ramane pana in 1940, emigrand apoi in Statele Unite. Da cursuri la New York University, Graduate School of Business Administration unde isi reconstruieste seminarul atragand noi discipoli cum sunt Murray N. Rothbard si Israel M. Kirzner. Viziteaza sporadic scoala nationala de economie a Universitatii Nationale Autonome din Mexic si alte tari latinoamericane.

De-a lungul intregii vieti a fost un bun publicist al liberalismului dedicand multe pagini demonstrarii lipsei de viabilitate a socialismului.

Acestea au fost cuvintele sale:

“Teoria economica nu se refera la lucruri si obiecte materiale;

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Ludwig von Mises

puse in vanzare

 trateaza teme legate de oameni, aprecierile si activitatile lor. Bunurile, marfurile, bogatiile si toate celelalte notiuni legate de comportament, nu sunt elemente ale naturii, ci elemente ale mintii si comportamentului uman. Cine vrea sa intre in al doilea univers trebuie sa uite lumea exterioara, centrandu-si atentia asupra a ceea ce inseamna actiunile realizate de oameni” (Activitatea umana: Tratat de economie)

Puteti achizitiona si urmatoarele lucrari in engleza:

Human Action: A Treatise on Economics
de Ludwig von Mises

Economic Calculation in the Socialist Commonwealth
de Ludwig von Mises,

 

Daca sunteti conectat la Internet, puteti consulta textul complet in engleza al urmatoarelor lucrari ale lui Ludwig von Mises

 

 

Alte lucrari ale lui Ludwig von Mises

 

Ludwig von Mises pe Internet

Institutul Ludwig von Mises contine o mare cantitate de resurse relationate cu Ludwig von Mises, incluzand texte, biografia si bibliografia sa si a multor urmasi ai sai.