Jacob Viner, 1892-1970

 

Nascut in Canada, Viner conduce impreuna cu Knight Scoala de la Chicago in timpul perioadei interbelice. Lucreaza in diferite campuri, dar se evidentiaza in mod special in istoria gandirii economice si in teoria comertului international.

Viner s-a opus si criticat analiza teoretica a lui Keynes in ciuda faptului ca a fost de acord cu implicatiile sale politice. In 1933 Viner a semnalat necesitatea deficitelor fiscale pentru a depasi marea recesiune si a fost in favoarea masurilor discretionare decat pentru cele fixe. Totusi a criticat analiza keynesiana a preferintei pentru lichiditate, pe care o considera o teorie foarte simplista a cererii agregate. Considera ca keynesismul putea fi valabil "pe termen scurt" dar ca teoria neoclasica avea dreptate "pe termen lung".

Viner a avut aporturi interesante si in domeniul microeconomiei, studiind determinarea preturilor pietei si relatiile dintre curbele costurilor si curbele ofertei pe termen lung si scurt. El a fost cel care a comis una din greselile colosale dintre cele mai cunoscute in istoria economiei. I-a cerut colaboratorului sau, Y.K. Wong, sa deseneze o curba a costurilor pe termen lung care sa fie tangenta cu curba costurilor pe termen scurt in punctele minime; cum ajutorul sau nu a putut realiza ceea ce i s-a cerut, Viner a comentat la publicarea articolului ca graficul aparea de forma nemultumitoare din cauza neindemanarii ajutorului, fara a-si da seama ca stangaci nu era ajutorul ci el insusi, ce cerea un lucru matematic imposibil de realizat.


Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Jacob Viner

puse in vanzare

Lucrari ale lui Jacob Viner