Economia de Piata

Mari Economisti

 

John Maynard Keynes (1883-1946)

 

Se naste la Cambridge. Fiu al lui John Neville Keynes, studiaza la Eton si Kings College din Cambridge. Absolva matematica si se specializeaza in economie studiind cu Alfred Marshall si A. Pigou. Intra ca functionar la India Office in 1906. Ramane doi ani in Asia pana ce in 1908 intra ca profesor de Economie la Cambridge, post pe care il mentine pana in 1915.  In 1916 se angajeaza la Tezaurul britanic unde ocupa locuri importante. Reprezinta acest organism la Conferinta de Pace de la Paris, post din care demisioneaza in 1919 din cauza opozitiei sale fata de regimul de reparatii ce se impunea Germaniei. Se intoarce la Cambridge ca profesor, alternand munca sa docenta cu activitati particulare in firme de asigurari si investitii ceea ce ii aduce importante venituri. Critica politica deflationista a guvernului si se opune in mod inutil la intoarcerea stapanului aur.

In decada anilor treizeci tarile occidentale au suferit cea mai grava criza economica cunoscuta pana atunci: Marea Recesiune. Marginalismul nu era capacitat sa explice acest fenomen. In 1936 J.M. Keynes publica "Teoria Generala a mainii de lucru, dobanzii si a banilor", carte care, fara nici o indoiala, a influentat in forma cea mai profunda modul de viata al societatilor industriale dupa cel de-al doilea razboi mondial. Deciziile de economisire le iau indivizii in functie de veniturile lor in timp ce deciziile de investitii le iau intreprinzatorii in functie de asteptarile lor. Nu exista nici un motiv pentru care a economisi si a investi trebuie sa coincida. Cand asteptarile intreprinzatorilor sunt favorabile, cantitatile mari de investitii provoaca o faza expansiva. Cand asteptarile nu sunt favorabile contractia cererii poate provoca o depresiune. Statul poate impiedica caderea cererii crescandu-si propriile cheltuieli.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial Keynes se reincorporeaza la Tezaur. In 1944 conduce delegatia britanica la Conferinta de la Bretton Woods, unde vor lua nastere Banca Mondiala si Fondul Monetar International. Moare dupa doi ani, in 1946, in Sussex.


Puteti achizitiona urmatoarele carti in limba engleza:

coverJohn Maynard Keynes
General Theory of Employment, Interest and Money

Aceasta este cartea care a influentat fara nici o indoiala in modul cel mai profund teoria economica, practica economica si forma de viata a societatilor dezvoltate dupa cel de-al doilea razboi mondial.


  Essays in Persuasion

Collected Writings of John Maynard Keynes : Activities : 1940-1943 : External War Finance

 

Maynard Keynes : An Economist's Biography
de Donald Edward Moggridge

Three Great Economists : Smith, Malthus, Keynes (Past Masters)
de D. D. Adam Smith Raphael (Editor), Donald Winch, Robert Skidelsky, Keith Thomas