EL SECTOR PRIMARI A LES TERRES DE L'EBRE

EL SECTOR PRIMARI A LES TERRES DE L'EBRE

Josep Maria Franquet Bernis (CV)
UNED

3.4. La Garnatxa blanca

Un dels factors clau que cal considerar en la producció del vi són les varietats de raïm. D'entre els vins terraltins segueixen destacant els vins blancs secs i en especial els elaborats majoritàriament amb Garnatxa blanca, varietat de la qual la DO "Terra Alta" en preserva un 90% de la superfície catalana i una part important de l'extensió mundial. La Garnatxa blanca és, sens dubte, el cep insígnia de la DO “Terra Alta”, el més tradicional i arrelat, amb una superfície que supera les 1.500 hectàrees i que equival a 1/3 de la superfície mundial d’aquesta varietat. D’altra banda, la Garnatxa negra és -de totes les varietats- la de major producció a la DO “Terra Alta” i és la segona més cultivada per darrera del Macabeu.

Concretament, a Batea cal fer aturada per visitar la fira, amb l'oferta de vint-i-un cellers. S'hi pot comprar vi de la darrera collita i també fer degustacions. Al migdia, té lloc l'acte de lliurament dels premis “Terra Alta Garnatxa Blanca”. Jaume Martí, secretari del Consell Regulador de la DOTA, destaca: “El vi més emblemàtic de la Terra Alta és el vi blanc, especialment l'elaborat amb garnatxa blanca”. Cal dir que aquesta zona és la regió vinícola mundial amb una concentració més alta d'aquesta varietat de raïm, amb 1.300 hectàrees plantades, cosa que suposa el 90% de les plantacions catalanes. Així doncs, els premis reconeixen una persona que s'hagi significat pel coneixement, foment i divulgació tècnica de la garnatxa blanca i també s'atorguen nou distincions honorífiques Onofre Català, als titulars de les vinyes de garnatxa més velles de cada terme municipal.

D'altra banda, durant la fira es promociona el llançament del distintiu Terra Alta Garnatxa Blanca, una etiqueta creada pel Consell Regulador que acredita un nivell superior de qualitat i la singularitat dels vins.