EL SECTOR PRIMARI A LES TERRES DE L'EBRE

EL SECTOR PRIMARI A LES TERRES DE L'EBRE

Josep Maria Franquet Bernis (CV)
UNED

3.3. La Ruta del Vi per la Terra Alta

La fira DOTA (Denominació d’Origen Terra Alta) pot ser una bona ocasió per descobrir aquests vins i fer una passejada per la comarca. El Consell Comarcal de la Terra Alta proposa fer-ho en la Ruta del Vi, un recorregut que s'inicia a Gandesa, que fa camí entre vinyes i que s'atura a set pobles: Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca, Batea, Caseres, Bot i el Pinell de Brai.

La ruta comença a Gandesa. A la capital de la comarca hi té la seu el Consell Regulador de la DO Terra Alta. A més, s'hi ha de visitar el celler cooperatiu, un edifici modernista del gran arquitecte Cèsar Martinell 1. Com els altres cellers que va signar aquest arquitecte, l'edifici conjuga la bellesa de les formes amb les necessitats que tenien els pagesos per elaborar el vi. Les seves voltes a la catalana li ofereixen un aspecte lleuger però també una gran resistència. A l'exterior, destaquen els dipòsits d'aigua alçats sobre la coberta.

A cinc quilòmetres de Gandesa, el Poble Vell de Corbera d'Ebre, escenari de la gran Batalla de l’Ebre (1938), s'ha convertit en un monument a la pau, que cal visitar. Des de Corbera, en surten diverses valls que comuniquen amb la plana de Gandesa o amb l'altiplà de Vilalba dels Arcs i la Fatarella. Anant cap a Vilalba, per la vall de Canyelles, s'hi troben vinyes a banda i banda de carretera i, a més, es poden admirar els marges de pedra en sec amb què durant segles s'han delimitat costers i bancals. A Vilalba dels Arcs hi ha diversos cellers inscrits a la DO Terra Alta. El recorregut continua per la carretera TV-7231 cap a la Pobla de Massaluca, on els pagesos destinen els trossos a la vinya, però també a l'ametller i l'olivera.

Tres quilòmetres abans d'arribar al poble, cal seguir la pista que mena fins a Batea. A Batea cal passejar per la Vilaclosa, el nucli antic que manté el traçat medieval, amb carrers porxats, construccions de carreus... Entre els edificis més interessants hi figura l'església parroquial de Sant Miquel, la capella del Portal, la porta de Cavallets, les torres del Castellà i Martí, que recorden que el poble havia estat emmurallat. I entre les construccions curioses, cal citar la font de Llavar, l'aqüífer que abastia el poble d'aigua i que encara conserva els safareigs.

La Ruta del Vi continua cap a Caseres, amb un recorregut que s'enfila fins el mirador de les Planes d'Almudèfer. Continuant per la carretera N-240, en direcció a Gandesa, el camí cap a Bot baixa cap a la plana i ofereix vistes magnífiques dels conreus de vinya. A dinou quilòmetres de Bot, hi ha el Pinell de Brai, on finalitza aquesta ruta. Al Pinell és absolutament imprescindible visitar el celler cooperatiu. També és obra de Cèsar Martinell i per la seva bellesa i grandiositat és conegut arreu com la Catedral del Vi. La façana està decorada amb ceràmica de Xavier Nogués, amb escenes al·legòriques a la vinya i el vi.

1 Cèsar Martinell i Brunet (1888-1973) va construir a principis de la seva carrera una quarantena de cooperatives vinícoles, sobretot a les comarques meridionals de Catalunya, en les quals va emprar els pràctics i econòmics arcs equilibrats d'obra vista, o arcs de catenària, tot seguint el consell del seu mestre Antoni Gaudí, i amb la col·laboració de Xavier Nogués en els plafons ceràmics. A aquestes construccions deu la seva fama. Durant els anys 1920 va treballar a Barcelona, on va realitzar nombroses edificacions residencials, tasca que va continuar al Maresme un cop acabada la Guerra Civil Espanyola (1936-39).