Economia de Piata

Politica de preturi, ajutoare si prime ale PAC

 

Organizatiile comune de piete permit in mod fundamental fixarea unui aceluiasi pret pentru produsele agrare pe toate pietele europene, acorda ajutoare producatorilor sau profesionistilor din sector, instaureaza mecanisme ce permit controlarea productiei si organizarea schimburilor cu terte tari. Se dezvolta astfel constituirea organizatiilor de producatori ce grupeaza agricultorii. Alte dispozitii reglementeaza ajutoarele statale in favoarea produselor considerate si relatiile dintre statele membre si Comisia Europeana.

 1.    Preturi

La propunerea Comisiei Europene si in urma consultarii Parlamentului European, Consiliul de Ministrii, in majoritate, sau mai bine Comisia Europeana fixeaza artificial la inceputul fiecarei campanii de comercializare trei preturi distincte: pretul indicativ, pretul prag si pretul de interventie al produselor. Campaniile de comercializare, ale caror date de inceput difera in functie de produse, au o durata de un an.

Pretul indicativ, pretul de baza sau pretul de orientare reprezinta pretul care, conform instantelor comunitare, ar trebui in principiu sa se aplice tranzactiilor. In ciuda faptului ca este artificial, pretul indicativ se apropie de preturile pe care produsele considerate le pot in mod normal atinge pe piata comunitara.

Pretul prag sau pretul de ecluza este pretul minim la care se pot vinde produsele importate. Mai mare decat cel de interventie, acest pret incita operatorii economici comunitari sa se aprovizioneze prin intermediul Comunitatii Europene, conform principiului preferintei comunitare.

 

 

Pretul de interventie este pretul garantat care, daca nu se atinge, obliga organismele de interventie desemnate de statele membre sa cumpere cantitatile produse si cele stocate. In scopul de a evita problemele pe care acest mecanism le-ar putea pune bugetului comunitar, Consiliul de Ministrii insufleteste stocurile private, acordand prime producatorilor ce depoziteaza ei insisi produsele. De la reforma din 1992, scaderea preturilor garantizate se compenseaza in unele sectoare cu cresterea ajutoarelor directe date agricultorilor. Comisia Europeana poate proceda la denaturalizarea produselor stocate, utilizandu-le cu scopuri umanitare sau vanzandu-le. Vanzarea se realizeaza prin licitatii si Comisia determina dinainte destinul produselor. In cazul vanzarii pe piata interna, Comisia se asigura ca pietele nu vor suferi perturbatii.

 

2.    Feluri de ajutoare si prime acordate

Ajutoarele care se acorda constau din plati pe suprafata, ajutoare in productie, ajutoare destinate favorizarii cresterii vitelor sau sume compensatorii. Se acorda finantare in vederea favorizarii comercializarii si concurentei produselor, la fel cum constituirea si functionarea  grupurilor de producatori sau de profesionalisti ai sectorului agroalimentar. Exista astfel ajutoare destinate sa usureze abandonul anumitor produse sau reconversia terenurilor sau/si exploatarilor. Se adopta  masuri de sprijinire a pietei cand se detecteaza animale bolnave.