Economia de Piata

Mari Economisti

 

Tibor Scitovsky, 1910-2002

S-a nascut la Budapesta in Ungaria si a murit pe 1 iunie 2002 la Stanford, California. Tibor Scitovsky s-a licentiat in in drept la Universitatea din Budapesta in 1932 si s-a dus sa studieze la Londra unde a obtinut un master in 1938 la London School of Economics. A fost profesor de economie in diferite epoci la LSE si in diferite universitati americane: Stanford, Yale si Universitatea din California, Santa Cruz.

Scitovsky a adus aporturi interesante la Economia Bunastarii. La inceputul decadei anilor '40 a propus "Curbele de indiferenta comunitare" care combinate cu frontiera posibilitatilor de productie ale unei tari permite infatisarea conditiilor de optim Paretian. El este autorul a ceea ce se numeste paradoxul lui Scitovsky ce arata anumite incoerente in cadrul criteriului de compensare al lui Kaldor.

 
The Joyless Economy

In anii 60, Scitovsky a propus un nou focar al bunastarii. Bunastarea, a spus, s-a confundat cu consumul, calitatea cu cantitatea, progresul cu cresterea. Unele societati obtin o mai mare bunastare cu mai putine resurse. Exista anumite tipuri de consum care sunt "joyless", adica, ce nu produc satisfactie sau bucurie. Economistii trebuie sa dam atentie psihologilor si analizelor necesitatilor umane. Fiinta umana cauta noutati si obtine satisfactie prin risc. Astfel simpla cautare a comoditatii si siguranta in consum rezulta a fi foarte plictisitoare; de aceea fiintele umane disfruta de joc sau practica sporturi si activitati de risc.


Lucrari

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Tibor Scitovsky

puse in vanzare