Sir Roy F. Harrod, 1900-1978

Roy Harrod este un economist de la Oxford, contemporan, prieten si urmas al lui J.M.Keynes. In toate lucrarile sale promoveaza o viziune dinamica a economiei, mai sofisticata si realista, decat viziunea statica a majoritatii teorieticienilor.

Harrod a fost primul care a propus un mare numar de idei de baza ale teoriei economice chiar daca nu a avut recunoasterea pe care a meritat-o in timpul sau. A propus in 1931 forma curbei costurilor medii pe termen lung ca o infasurare a curbei pe termen scurt, o idee pioniera a fost descoperita independent de Jacob Viner. A pus bazele analizei teoriei concurentei perfecte dezvoltata mai tarziu de Joan Robinson. A creat modelul de multiplicator-accelerator in 1936, formalizate dupa aceea de catre Samuelson si Hicks. A formulat modelul IS-LM in 1937. In 1939 publica o analiza a comportamentului intreprinzator in care propune un model evolutiv de selectie naturala a comportamentelor de maximizare a beneficiilor, idee ce va fi adoptada si dezvoltata de  Armen A. Alchian in anii 50.

Contributia sa cea mai populara este modelul cresterii numit Harrod-Domar,  propus initial de el in 1939 si dezvoltat apoi de Evsey Domar, ce a pus bazele teoriei cresterii economice de dupa razboi.

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Roy F. Harrod

puse in vanzare


Lucrari ale lui Roy F. Harrod