Abraham Wald (1902 - 1950)

 

Nascut pe 31 octombrie 1902 la Cluj, Transilvania, Romania. Provine dintr-o familie de intelectuali evrei, format in traditia walrasiana si in teoria neoclasica, chiar daca nu a fost economist. Totusi, acest influent matematician, ce s-a remarcat in mod particular in programarea lineala, in geometrie si statistica, a propus diferite aplicatii matematice economiei, de o anumita relevanta, ajungand sa fie colaborator al lui Oskar Morgenstern.

Pe de o parte a prestat o atentie speciala econometriei, propunand modele pentru a suaviza stationarea seriilor temporale si creand astazi atat de folosita "peoba lui Wald", ce dateaza din 1939.

Dar in plus a aportat solutii unice modelelor de echilibru general competitive walrasiene si celor posterioare ale lui Arrow si Debreu, la fel cum pentru modelul de duopol in stilul lui Cournot. Nu intamplator, s-a centrat pe un model derivat din Walras-Cassel.

Sunt notabile si aporturile sale la luarea de decizii in conditii de incertitudine, si a propus si o functie de preferinte revelatoare, foarte diferite ca asemanare de cele de azi.

Magnífic elev, din 1927 a participat la cursurile Universitatii din Viena, asistand la cunoscute seminarii ale lui Karl Menger (fiu al economistului Carl Menger) si doctorandu-se in 1931. Tot in Viena, a facut parte si din Institute for Business Cycle Research. Posterior, din cauza invaziei naziste, si sub "umbrela" protectoare a lui Menger, s-a deplasat in Statele Unite in 1938, aprofundandu-si studiile statistice, intrand in echipa Comisiei de Cercetare Cowles si fiind elev al lui Harold Hotelling la Universitatea Columbia (New York). Mai tarziu devine profesor, caracterizandu-se prin explicarea complexelor concepte de o maniera foarte simpla. A dezvoltat si proiecte militare pentru Statistics Research Group si a dezvoltat teoria analizei secventiale, aplicata celui de-al doilea razboi mondial pentru a imbunatati studiile de control al calitatii.

Moare de o maniera tragica impreuna cu sotia sa, in urma unui aciident de avion suferit pe 13 decembrie 1950 in Travacorc, India. Aporturile sale si moartea prematura il transforma in mit.

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Abraham Wald

puse in vanzare


Principalele OPERE