Antoine Augustin Cournot, 1801-1877

Cournot este matematicianul care a initiat sistematizarea formala a stiintei economice. A studiat la Scoala Normala Superioara de la Paris, unde s-a licentiat in stiinte in 1823. Profesor doctor de analiza matematica la Universitatea de la Lyon in 1834. Rector al Academiei de la Dijon din 1854 pana in 1862.

In ciuda faptului ca a lucrat toata viata in universitati, docentei i-a dedicat doar un an, activitatea sa principala fiind gestiunea administrativa universitara si investigarea.

Cournot a fost primul care a propus utilizarea functiilor matematice pentru descrierea categoriilor economice cum ar fi cererea, oferta sau pretul. Analizeaza cu mare atentie pietele monopoliste, stabilind punctul de echilibru al monopolului, numit punct al lui Cournot. Este pionier si in studierea duopolului si oligopolului.

Aporturile sale au influentat notabil pe marginalistii Jevons, Walras si Marshall, putand fi considerat un precursor.

A adus importante contributii si in campul statisticii.

Acestea au fost cuvintele sale

Prin cuvantul "piata" economistii nu inteleg un loc concret in care lucrurile se cumpara si se vand, ci totalul oricarei regiuni in care cumparatorii si vanzatorii sunt liber legati de forma ca preturile acelorasi bunuri tind sa se egalizeze usor si rapid  (A. A. Cournot, 1838)

Lucrari: