EL SECTOR PRIMARI A LES TERRES DE L'EBRE

EL SECTOR PRIMARI A LES TERRES DE L'EBRE

Josep Maria Franquet Bernis (CV)
UNED

2.3.2.3. Possible actuació en la producció de cloïssa

La producció de mol·luscos al delta de l'Ebre pot créixer i molt, segons la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel). Des de l’any 2008 els musclaires proven el cultiu de cloïssa a les aigües de les badies dels Alfacs i el Fangar, un cultiu que ara no ultrapassa les 100 tones a l’any, però que els productors han comprovat que pot funcionar rendiblement i podria arribar a les 20.000 tones anuals. Es tractaria d’una producció molt superior a la de musclo, que és d'unes 4.000 tones actualment, mentre que la d'ostra i ostró no arriba a les 600 tones anuals.

El sector aqüícola sosté que aquest pla de creixement donaria feina a unes 1.300 persones (a l’any 2011 tenia 270 treballadors directes i uns 150 indirectes), però també cal obtenir la complicitat dels grups parlamentaris al Parlament de Catalunya i el suport de l'administració. Hi ha tot un seguit d'actuacions que s'han d'executar i que són imprescindibles per poder incrementar la producció. En aquest sentit, el sector es refereix a la necessitat que les badies rebin aportacions d'aigua dolça durant l'hivern per tal de millorar la seva productivitat, a l'obertura de la bocana de la badia del Fangar i a l'obertura d'un canal a l'istme del Trabucador que comuniqui el mar obert amb les aigües de l'interior dels Alfacs durant els mesos d'estiu. Unes actuacions que, tot plegat, tenen un cost aproximat d'uns dos milions d'euros de l’any 2012.

Als Alfacs, la superfície útil per al cultiu de cloïssa és de 10 milions de metres quadrats, que es dividirien en 295 parcel·les d'una extensió mínima de 8.000 metres quadrats i de 70.000 com a màxim. En el cas de la badia del Fangar, a l`hemidelta nord, la cloïssa es podria cultivar en tres milions de metres quadrats dividits en 144 parcel·les.