Economia de Piata

Economia retelelor

Sisteme de retele
Sisteme neuronale
Noduri emisoare
Noduri receptoare
Depozite
Cicluri economice
Costul mediu
Costul marginal
Economii de scara
Randamente
Diferenta sociala

 

Numim retele sistemele de transport ale bunurilor si informatiilor. Structural sunt un sistem de linii de comunicatii ce leaga puncte sau noduri emisoare, receptoare si de depozit. In anumite cazuri se numesc sisteme neuronale facandu-se o analogie cu conexiunile neuronilor cerebrali. Aceste sisteme au o importanta economica extraordinara si permit explicarea unui mare numar de evenimente si procese istorice.

Caracteristicile economice comune ale tuturor acestor sisteme sunt:

Unele retele

Drumuri 
Cai ferate
Autopiste
Transportul maritim
Transportul aerian
Canale de irigatii
Apa curenta
Cloaca
Petrol
Gaz
Retea electrica
Sistemul postelor
Telegraf fara fir
Telefon
Radio
Televiziune
Internet

 

In analizarea istoriei economice a umanitatii se poate observa influenta pe care o au sistemele de retele asupra schimburilor si evolutiei sociale. Sistemele politice si sociale de succes sunt asociate retelelor de comunicare eficiente ale caror beneficii economice se raspandesc in intreaga societate. Asa cum am spus, crizele economice, caderea dinastiilor guvernamentale si a imperiilor poate fi asociata intotdeauna deteriorarii retelelor. Decadenta imperiilor impiedica, intr-un circ vicios, mentinerea retelelor si lipsa acestei intretineri contracta economia si agraveaza decadenta.

Putem constata ca la baza Imperiului Chinez a stat reteaua de drumuri si canale de irigatii. Grecia veche se baza pe o retea de transport maritim. Importanta drumurilor romane, a apeductelor si a sistemului de canalizari in intretinerea Imperiului Roman a fost evidentiata de toti istoricii. Dezvoltarea retelei de tren este legata de expansiunea sistemului capitalist al secolului XIX.

Alta constanta istorica este accelerarea expansiunii retelelor. Primele retele de transport si comunicatii au intarziat cateva secole in a conecta 100000 de utilizatori. Radioul si televiziunea au intarziat cateva decenii in dobandirea catorva milioane de utilizatori. Sistemul World Wide Web era utilizat de catre 50 de milioane de persoane la 4 ani de la inventia sa in 1991.

Daca definim conceptul de societate ca o grupare de fiinte umane ce comunica intre ele, intelegem ca retelele de interschimb al bunurilor si informatiilor sunt cheia definitorie a societatilor. O societate dezvoltata este o societate ce dispune de bune retele de comunicare. Gradul de dezvoltare social poate fi definit de gradul de dezvoltare al retelelor sale. Istoria umanitatii este istoria retelelor sale de comunicare.