Economia de Piata

Intreprinderea pe termen lung

Trebuie luat in considerare de la inceput ca nu exista costuri fixe. Pe termen lung, contrar a ceea ce am vazut mai inainte, intreprinderea poate functiona adaptandu-si toate instalatiile si marimea sa la necesitatile sale productive. Acest punct de vedere cere fara indoiala sa tinem cont de economiile de scara.

Exista unele procese productive ale caror peculiaritati tehnologice permit ca, conform cresterii marimii intreprinderii, costurile medii pe termen lung sa se reduca. Se spune atunci ca se produc economii de scara. Aceasta nu este in contradictie cu legea randamenetelor descrescatoare, acum ca vorbim despre cresterea simultana a cantitatii tuturor factorilor. Este cazul, de exemplu, al companiilor electrice. O mica intreprindere recent aparuta va trebui sa-si construiasca centrale generatoare de curent si sa-si planifice treptele de distributie. Daca numarul de abonati este redus, costul fiecarui kilowat va fi prohibitiv. Odata cu cresterea marimii companiei, a numarului de abonati si cantitatii de kilowati produsa, costul productiei fiecarui kilowat va fi mai mic. Daca intr-o industrie tendinta spre diminuarea costurilor medii este indefinita sau, cu alte cuvinte, cu cat mai mare este intreprinderea, fara nici o limita, rentabilitatea sa este mai mare, va fi o puternica tendinta spre concentrarea si absorbtia intreprinderilor si, in final, spre monopol. Este cazul industriei producatoare de electricitate, de exemplu.

Contrar, unele tipuri de companii rezulta mai rentabile daca sunt mici. Costurile de control administrativ, de exemplu, pot creste mai mult decat cresterea marimii intreprinderii. Se spune atunci ca randamentele de scara sunt descrescatoare sau ca se produc dezeconomii de scara. In final exista si alte industrii in care costurile medii pe termen lung nu variaza, pentru ca randamentele lor de scara sunt constante. Despre acestea se va spune ca nu au economii de scara.