Economia de Piata

Strategii reactive

Cand un joc se repeta de cateva ori, fiecare jucator poate adopta strategia sa in functie de deciziile pe care le-a adoptat inainte opozantul sau. Strategiile reactive sunt cele care se adopta in jocuri cu repetitie si se definesc in functie de deciziile anterioare ale altor jucatori.

Exemplul cel mai cunoscut este strategia OCHI PENTRU OCHI (in engleza TIT FOR TAT). Sa presupunem ca doi jucatori repeta intr-o forma indefinita o situatie sub forma Dilemei Prizonierului:

 

DILEMA PRIZONIERULUI
MATRICEA POZITIILOR

 

Jucator coloana

Cooperare

Tradare

Jugador
rand

Cooperare

2º,2º

4º,1º

Tradare

1º,4º

3º,3º*

 

In aceasta situatie strategia OCHI PENTRU OCHI poate fi definita in urmatoarea forma: "In primul joc voi alege strategia COOPERARE. In urmatoarele jocuri voi alege aceeasi strategie pe care a ales-o partenerul meu de joc data trecuta". Cu alte cuvinte, daca celalalt coopereaza, eu voi coopera cu el. Daca celalalt este un tradator si eu voi trada".

Alta posibila strategie este TAURELUL (numita si "COCOSELUL" in engleza "BULLY"). Aceasta strategie consta in a face contrariul fata de ceea ce face celalalt concurent: "Daca celalalt jucator este leal intr-un joc, eu il voi trada in urmatorul; daca celalalt jucator m-a tradat, eu voi fi onest in urmatorul joc."

In domeniul Dilemei Prizonierului, strategia OCHI PENTRU OCHI ofera rezultate foarte bune in timp ce strategia TAURELUL aduce castiguri medii foarte scazute. In schimb, in cadrul jocului Soim-Porumbel se intampla exact contrariul: TAURELUL obtine rezultate bune in timp ce OCHI PENTRU OCHI da rezultate medii inferioare.

"Ati auzit ce li s-a spus batranilor: Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte. Dar eu va spun: Nu opuneti rezistenta raului. Mai bine, oricui te loveste in obrazul drept intoarce-i si celalalt obraz. "

(Matei 5: 38-39)

 

SOIM-PORUMBEL:
MATRICEA POZITIILOR

 

Jucator coloana

Cooperare

Tradare

Jucator
rand

Cooperare

2º,2º

3º,1º*

Tradare

1º,3º*

4º,4º

 

In viata reala este usor sa se descopere situatii si persoane (incluzandu-ne pe noi insine) in care se arata comportamente usor de identificat cu strategiile OCHI PENTRU OCHI sau TAURELUL.

In primul caz este vorba de comportamentele descrise de catre Legea Talionului. In biroul unui avocat, negociator profesional, era o tablita pe care scria "La bune sunt bun, dar la rele sunt si mai bun". Toate fiintele umane am facut intr-un anumit moment un angajament cu noi insine pentru a mentine aceasta strategie intr-o situatie dificila, in care un concurent ar putea alege intre a ne face rau sau respecta, si am prevedea oportunitati pentru a le intoarce jocul.

Al doilea caz este de asemeni foarte frecvent. Este vorba de acest tip de persoane sau comportamente carora in Latinoamerica li se spune ca "sunt un taurel" iar in Spania "un cocosel"; adica cineva care se arata foarte agresiv dar care se linisteste daca i se raspunde tot cu agresivitate.