Economia de Piata

Modelul soim-porumbel

In limbajul ordinar prin "soim" se intelege politicieni partizani ai strategiilor celor mai agresive in timp ce prin "porumbel" sunt identificati cei mai pacifisti. Modelul Soim-Porumbel serveste pentru a analiza situatii de conflict intre strategiile agresive si conciliatoare. Conflictul dintre strategiile agresive si cele conciliatoare. Acest model este cunoscut in literatura anglo-saxona drept "hawk-dove" (soim-porumbel) sau "chicken" (puiul), iar in spaniola sub numele de "gallina" (gaina).

In filmografia holywoodiana au fost reprezentate in diferite ocazii intreceri de vehicole ce urmeaza acest model. Cele doua vehicole se dirijeaza unul contra celuilalt in aceeasi linie dreapta si cu mare viteza. Cel care franeaza sau deviaza a pierdut. Dar daca niciunul dintre cei doi nu franeaza si nici nu deviaza... 

Acest model a fost utilizat din abundenta pentru a reprezenta un razboi rece intre doua superpotente. Strategia Soim consta in acest caz in utilizarea unei intregi escalade de razboi. Daca un jucator mentine strategia Soim, iar celalalt alege strategia Porumbel, Soimul castiga si Porumbelul pierde. Dar cea mai rea situatie pentru amandoi este cand cei doi jucatori adopta strategia Soim. Rezultatul se poate modela dupa urmatoarea matrice a platilor.

SOIM-PORUMBEL:
MATRI
CEA
POZITIILOR

 

Jucatorul Y

Porumbel

Soim

Jucatorul X

Porumbel

2º,2º

3º,1º*

Soim

1º,3º*

4º,4º

 

A se observa subtilele dar importantele diferente dintre acest model si Dilema Prizonierului. In principiu, matricea pozitiilor este foarte asemanatoare, doar ca s-au schimbat pozitiile 3º si 4º, dar solutia si analiza sunt acum foarte diferite.

Sunt aici doua rezultate ce sunt echilibruri ale lui Nash: cand strategiile alese de fiecare jucator sunt diferite; in matricea reprezentata aici aceste solutii sunt marcate cu un asterisc. A se controla in caz contrar ca in Dilema Prizonierului echilibrul lui Nash se afla in punctul in care ambii jucatori tradeaza.

Alta diferenta notabila a acestui joc fata de altele este importanta ordinii in care jucatorii isi aleg strategiile. Cum se intampla de atatea ori in viata reala, primul care joaca castiga. Primul va alege si manifesta strategia Soim, cel de-al doilea fiind obligat sa aleaga strategia Porumbel, cea mai putin rea.