Xavier Sala-i-Martin (1963-)

 

Sala-i-Martin este un economist catalan. Licentiat in Stiinte economice la Universitatea Autonoma din Barcelona in 1985. A obtinut doctoratul la Harvard in 1990. Din 1996 este  catedratic (full professor) de Economie la Columbia University si profesor vizitant la Universitatea Pompeu Fabra (Barcelona). A fost profesor si la Yale (1990-1996). 

Printre economistii nascuti in Spania numele sau a fost cel mai citat in revistele internationale de specialitate in timpul ultimei decade. Xavier Sala i Martin este unul dintre maximele autoritati mondiale in probleme de dezvoltare si crestere economica. Lucrarea sa Economic Growth, scrisa impreuna cu Robert J. Barro, este o carte de texte ce trateaza tema cea mai utilizata in lume. Scopul sau este foarte empiric si abordeaza efectele tehnologiei, difuziunea tehnologica si convergenta intre economisti. Este ceea ce se obisnuieste a se numi "un neoliberal" chiar daca el ar prefera sa se numeasca doar "neoclasic".

Este economist consultant al Fondului Monetar International, al Bancii Mondiale si al guvernelor diferitelor tari in dezvoltare.

 
Cea mai recenta carte a sa, 
destinata publicului larg


 Economic Growth

de Robert J. Barro si 
Xavier Sala-i-Martin

"Aceasta poate fi considerata prima carte de texte moderna dedicata teoriei cresterii economice" (The Economist, 17-02-1996)

Barro Sala-i-Martin explica si analizeaza cu claritate si sofisticata formalizare matematica dezvoltarile teoretice si empiricele studii asupra cresterii economice din ultimii treizeci de ani.

Notite de crestere economica, 2 Ed. 

Xavier Sala-i-Martin

o descriere rationabila a situatiei actuale a gandirii economice pe teme de crestere. Analizeaza rolul progresului tehnologic ai al capitalului uman in cadrul cresterii economice. Incorporeaza evidenta empirica descoperita in ultimii ani.

A publicat si interesante articole despre capitalul uman, economia internationala si macroeconomie.

Colaboreaza in mod obisnuit cu Robert J. Barro.


Xavier are o pagina personala pe Internet interesanta si distractiva www.columbia.edu/~xs23/indexman.html


 

Lucrari

Unele articole publicate in colaborare cu Robert J. Barro