Wassily Leontief (1906 - 1999)

Premiu Nobel  nobel_25.gif (2335 bytes)1973

Wassily W. Leontief s-a nascut in San Petersburg. In 1931 a emigrat in Statele Unite, unde a capatat nationalitatea. A obtinut Premiul Nobel in Economie in 1973 pentru dezvoltarea metodei  input-output si aplicarea sa importantelor probleme economice. 

A studiat economia la Universitatea din Moscova si Leningrad. Si-a luat doctoratul la Universitatea din Berlin in 1928 si a lucrat la scoala din Kiel pana ce Hitler l-a concediat. In Statele Unite a muncit la Biroul National de Cercetare Economica si a fost profesor la Harvard. 

Tabelele input-output sunt culmea unei lungi traditii teoretice ce poate incepe cu fiziocratii si Quesnay, cu avansurile matematice ale lui Walras. Leontief a inceput sa-si dezvolte modelul sau teoretic in scoala de la Kiel, dar de abia in 1941 a putut sa publice "The Structure of the American Economy", carte in care s-a prezentat pentru prima data o lucrare empirica realizata cu aceasta metodologie.

Interesul in lucrarile lui Leontief nu se limiteaza la cunoscutele sale TIO: Leontief a fost un detasat keynesian ce a exercitat o mare influenta asupra neokeynesistilor si neoricardianilor. In 1953 a descoperit ceea ce s-a numit "paradoxul lui Leontief": ca exporturile Statelor Unite nu sunt "capital intensiv" ci "munca intensiva", ceea ce contrazicea teoria clasica a comertului international.


Aici puteti citi o explicatie simpla asupra tabelelor input-output.


Apasati aici pentru a vedea 
cartile puse in vanzare ale lui
Wassily Leontief

Lucrari: