Economia de Piata

Tabelul input-output

leontiev.jpg (9228 bytes)Economistul american de origine rusa Wassily Leontief a obtinut in 1973 premiul Nobel pentru Economie pentru realizarea tabelului input-output (TIO). Acest instrument statistic imparte productia nationala intre sectoarele de provenienta si cele de destinatie; de aceea a primit numele de "Tabelul Intersectorial". Cuvantul englez output desemneaza produsul ce pleaca dintr-o intreprindere sau industrie in timp ce input sunt factorii sau resursele ce se cer pentru a realiza aceasta productie. TIO arata productia totala a fiecarui sector productiv si care este destinul acesteia: cat din ceea ce s-a produs este achizitionat de consumator si cat este cumparat de fiecare dintre celelalte sectoare.

Tabelul Input-Output

 

Sectorul
Agr
i
col

Sectorul
Industrial

Sectorul
Servici
i

Cererea Finala

Productia Totala

Productia
Agr
i
cola

50

85

25

140

300

Productia
Industrial
a

60

120

50

220

450

Productia
 Servici
ilor

30

150

120

250

550

 

Cu cat mai mare va fi numarul sectoarelor care se utilizeaza in realizarea tabelului, cu atat va avea mai mare utilitate. Idealul ar fi un TIO care contine atatea sectoare cate bunuri se produc intr-o economie, dar asta ar rezulta excesiv de scump din cauza dificultatii de colectare a datelor necesare si complexitatea calculelor necesare pentru exploatarea sa.

Pe baza informatiei statistice date de TIO se poate elabora Tabelul Coeficientilor Tehnici ce ia in considerare procentul reprezentat de fiecare input asupra productiei finale din fiecare sector.

 

Matricea Coeficientilor Tehnici

 

Agricultura

Industria

Servicii

Agricultura

0,17

0,19

0,05

Industria

0,20

0,27

0,09

Servicii

0,10

0,33

0,22

Ideea de baza de la care porneste realizarea TIO este ca acesti coeficienti sunt stabili cu trecerea timpului si astfel se vor putea utiliza pentru a prevedea viitoarele consecinte economice ale schimburilor actuale. De exemplu, daca unul din sectoarele incluse in TIO este "Petrolul" si pretul titeiului creste cu 5%, se poate calcula in ce procentaj vor creste preturile produselor fiecarui din celelalte sectoare, din cauze directe si indirecte. Alte utilizari ale TIO sunt: previziunea efectelor deciziilor politicii fiscale, previziunea schimburilor productiei pentru adaptarea la schimbarile din structura cererii, efectele asupra angajarii schimburilor cererii, elaborarea strategiilor de dezvoltare in tarile preindustrializate, intre altele.

Se poate elabora un TIO al unei tari, al mai multor tari, al unei regiuni, si inclusiv al unei provincii sau oras. In Spania sunt elaborati periodic TIO ale fiecarei dintre Comunitatile Autonome si recent s-au inceput sa se elaboreze unele la nivel de provincie.