Silvio Gesell (1862-1930)

Silvio Gesell, intreprinzator si economist german-argentinean. Fiu din tata german protestant si mama belgiana catolica, a trait si lucrat multi ani in Argentina. Gesell a fost intotdeauna un autor foarte critic cu teoriile economice dominante in vremea sa. Keynes a apreciat teoria dobanzii, pana in punctul in care Gesell este economistul cel mai citat in "Teoria Generala...", spunand despre el: "Cred ca ideile lui Gesell vor fi in viitor mai importante decat cele ale lui Marx" (Teoria generala a mainii de lucru, a dobanzii si a banilor, Capitolul 23).

Dupa doi ani de sedere in Málaga (Spania), unde lucreaza la bodega "Heredia Hermanos", si dupa ce-si indeplineste serviciul militar in Germania, emigreaza in  1887 la Buenos Aires (Argentina). Acolo pune bazele unui negot propriu, compania "Casa Gesell", dedicata productiei si distributiei de articole pentru bebelusi, ce are un mare succes comercial in toata America de Sud. In 1900 cumpara o ferma in Geneva, Elvetia, unde va petrece sase ani ca agricultor. Se intoarce in Argentina dupa moartea fratelui sau care si el emigrase acolo.

Casatorit cu Anna Böttger, are cativa fii, al treilea, Carlos Idaho Gesell, nascut in Buenos Aires in 1891, este fondatorul satului Gesell, astazi un municipiu turistic al provinciei Buenos Aires.

In 1911 s-a intors in Germania, unde a continuat sa studieze si sa publice pe teme economice. In aprilie 1919, Silvio Gesell face parte ca Ministru de Economie din guvernul consiliilor Bavariei, un guvern revolutionar cu caracter eliberator. Dar a functionat in post doar cateva zile deoarece acel guvern a fost detronat de o efemera revolutie comunista. Acuzat de "inalta tradare", a fost incarcerat impreuna cu alti participanti ai guvernului. Silvio si-a aparat cauza si a reusit sa fie eliberat. A murit in 1930, in Eden-Oranienburg.

Apasati aici pentru avedea cateva 
carti ale lui
Silvio Gesell

puse in vanzare

Obras