Gustav von Schmoller (1838-1917)

Economist german nascut la Heilbronn. A studiat la universitatea din Tubinga si a fost profesor de Economie Politica la universitatile din Halle, Strassbourg si Berlin.

A editat Jahrbuch fur Gesetzgebung Verwaltung, und Volkswirtschaft, prestigios anuar de legislatie, administratie si economie cunoscut si ca Schmoller Jahrbuch. Este fondatorul si liderul detasat al "Noii scoli istorice germane" si a fost o figura dominanta in gandirea si academia economica germana la finalul secolului XIX. Este considerat si figura exemplara a ceea ce se numeste "socialism de catedra". Este foarte cunoscuta si nu si-a pierdut din interes teoria sa asupra etapelor evolutiei economice: economia satului, orasului, teritoriala, nationala si mondiala.

Cand Carl Menger si-a publicat brosura "Greselile istoriei", in care ataca bazele metodologice ale scolii istorice, Schmoller reactioneaza in forma foarte agresiva generandu-se o larga polemica Methodenstreit in care s-au facut atacuri personale si a avut o periculoasa influenta asupra universitatilor germane impiedicand de-a lungul a mai multor ani intrarea si acceptarea ideilor marginaliste, in special cele ale scolii austriace.

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Gustav von Schmoller

puse in vanzare

Lucrari