Celso Furtado (1920-)

 

Celso Furtado se bucura de recunoastere mondiala ca unul din principalii economisti si ganditori sociali latinoamericani ai timpurilor noastre.

Se naste in 1920 la Paraíba, Brazilia. Se licenteaza in drept la Rio de Janeiro (1944) si obtine  doctoratul in economice la Universitatea din Paris (1948). In 1958 si 59 este director al Bancii Braziliene de Dezvoltare Economica si Sociala, moment in care concepe si creaza SUDENE, Superadministratia pentru Dezvoltarea Nordestului, o agentie guvernamentala pioniera pentru a impulsiona dezvoltarea economica in inapoiatul nordest brazilian. A fost superadministrator al acestei agentii din 1959 pana in 1964. Munca lui Celso Furtado in SUDENE a facut obiectul unui studiu al lui Albert O. Hirschmann care, publicat sub titlul "Journey Towards Progress" reuseste sa atraga atentia teoreticienilor dezvoltarii din intreaga lume. 

In 1962 si 63, Furtado a fost Ministru al Planificarii in timpul guvernului lui João Goulart. Lovitura militatra de stat din 1964 l-a lipsit de drepturile sale politice, vazandu-se nevoit sa emigreze si sa se dedice docentei in cadrul universitatilor din Yale, Cambridge si Paris.

Dupa restabilirea democratiei in Brazilia, Celso Furtado este desemnat Ambasador al Braziliei la Comunitatea Europeana din Bruxelles (1985-86) si apoi Ministru de Cultura al Braziliei (1986-90). Posterior lucreaza in Comisia de Cultura si Dezvoltare a UNESCO.

Aportul lui Celso Furtado la intelegerea factorilor determinanti ai dezvoltarii are la baza o perspectiva istorica si analiza drumurilor parcurse de diferite tari pentru a depasi aceasta conditie.


Apasati aici pentru a vedea

cartile lui

Celso Furtado

puse in vanzare

 

Lucrari:

 "Economic Formation of Brazil" (1959) 

 "Development and Underdevelopment" (1961)