Alban William Housego Phillips (1914-1975)

 

Economistul care a propus "Curba lui Phillips", un instrument ce a fost utilizat pana la satietate pentru a intari orice model macroeconomic in a doua jumatate a secolului XX. 

Nascut in Noua Zeelanda, s-a format si a lucrat ca inginer electronist. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a lucrat pentru RAF. In 1950 a inceput sa lucreze ca profesor de economie la London School of Economics. Din 1958 pana in 1967 a fost Tooke Professor de economie, stiinta si statistica la Universitatea din Londra. In 1968 a acceptat catedra de economie a Australian National University  unde ramane pana la moarte. wpeC.jpg (4058 bytes)

Profund keynesist, publica diferite articole cu modele matematice ce analizeaza relatiile dintre multiplicatorul si acceleratorul keynesian. Aplica cunostintele sale de sisteme de control de circuite inchise in analiza relatiilor dintre variabilele macroeconomice.

In 1958 publica in revista Economica articolul "The Relation Between Unemployment and the Rate of Change of Money Wage Rates in the United Kingdom, 1861-1957" in care arata in mod empiric relatia dintre somaj si nivelul in care se modifica salariile. Aceasta relatie, numita de atunci curba lui Philips, spune ca este imposibil sa se obtina in mod simultan un inalt nivel al angajarilor si o joasa rata a inflatiei deoarece politica economica guvernamentala trebuie sa se decida asupra unei combinatii a ambelor rate.

Apasati aici pentru a vedea cartile puse in vanzare si care trateaza 
Curba lui Philips

 

 

LUCRARI

"Mechanical Models in Economic Dynamics", 1950, Economica 
"Stabilization Policy in a Closed Economy", 1954, EJ 
"Some notes on the estimation of time-forms of reactions in interdependent dynamic systems", 1956, Economica 
"Stabilisation policy and the time form of lagged response", 1957, EJ 
"The Relation Between Unemployment and the Rate of Change of Money Wage Rates in the United Kingdom, 1861-1957", 1958, Economica 
"The Estimation of Parameters in Systems of Stochastic Differential Equations", 1959, Biometrika 
"Employment, Inflation and Growth", 1962, Economica 
"Estimation of Systems of Difference Equations with Moving Average Disturbances", 1966, Econometrica 

 

Daca sunteti conectat la Internet, puteti achizitiona:

A. W. H. Phillips : Collected Works in Contemporary Perspective
de A. W. H. Phillips si altii, Robert Leeson (editor)
Colec
tia celor mai importante articole ale lui
Phillips si a altor 29 de economisti inclusiv Lawrence Klein, James Meade, Thomas Sargent, Peter Phillips, David Hendry, William Baumol, Richard Lipsey si Geoffrey Harcourt.