Economia de Piata

Norme si proceduri ale politicii pescuitului UE

 

Continuarea activitatilor pescaresti

Controlul si executia dispozitiilor PPC ale Uniunii este competenta proprie a guvernelor statelor membre. Nu intamplator, eficienta serviciilor de control nationale este supravegheata de o mica echipa de inspectori ai Uniunii.

In 1993 un nou regulament comunitar a stabilit controalele si a amplificat continuarea cuprinderii nu numai a capturilor dar si altor aspecte ale PPC, cum ar fi structurile, comercializarea pestelui si industria reproducerii acestuia. In plus, prin dispozitia noului regulament, toate verigile retelei, de la producator pana la consumator, inclusiv capturile, desembarcarile, transportul si vanzarile, sunt acum obiect al continuarii si documentarii, ceea ce permite un control mult mai detaliat al datelor inregistrate in jurnalele de bord pescaresti.

Sanctiunile, decise de tribunalele nationale, includ incepand cu impozitarea unor mari amenzi sau confiscarea plaselor, a pestelui capturat sau, inclusiv, a navei, pana la suspendarea temporara sau retragerea permanenta a licentei de pescuit.

Uniunea acorda statelor membre ajutoare financiare pentru aplicarea masurilor destinate intaririi controalelor si achizitiei de nave si aeronave dedicate protejarii pescariilor. Astfel, a inceput sa se utilizeze astazi in mod experimental tehnologia satelitilor pentru controlarea pozitiei si miscarii navelor.

Fundament juridic: articolele 38 si 43 din Tratatul Uniunii Europene.

Functia Parlamentului European: consultarea Parlamentului European este obligatorie pentru unele aspecte ale normativei pescaresti si facultativa pentru altii. Tratate anterior intr-un subcomitet al Comitetului de agricultura, problemele pescuitului se studiaza din 1994 in sanul unui Comitet al pescuitului. Acest Comitet elaboreaza dictamene asupra propunerilor de regulamente ale Comisiei sau asupra comunicatiilor, pentru adoptarea lor ulterioara de catre Parlament in sesiuni formale si poate dezbate orice tema relationata cu politica pescuitului.

Functia Consiliului de Ministrii: plecand de la propunerile prezentate de catre comisie, Consiliul adopta dispozitii relative referitoare la diferite aspecte ale PPC. Astfel, de exemplu, decide totalurile admisibile de capturi si cuotele, stabileste dispozitii ce reglementeaza conditiile de acces la ape si resurse, fixeaza obiectivele si dispozitiile pentru restructurarea sectorului pescaresc comunitar, inclusiv programele de orientare plurianuale ale flotei, si adopta norme comune de comercializare si mai multe dispozitii pentru aplicarea sistemului de preturi si a regimului de import al produselor pescaresti.

Functia Comisiei Europene: Comisia are initiativa pentru propunerile legislative si politice si se ocupa de gestiunea si administrarea PPC, inclusiv negocierea acordurilor internationale. Directia Generala responsabila de pescuit este DGXIV.