Economia de Piata

Glosar terminologic statistic

 logoine.gif (1125 bytes)

Clasificarea populatiei mai mare de 16 ani in relatie cu activitatea

 

Activi, Definitia CPA

Activii, sau "populatia economic activa", dupa Manualul Definitiilor Chestionarului, este " numarul de persoane de 16 ani si peste, care intr-o anumita perioada data, aprovizioneaza cu mana de lucru pentru productia de bunuri si servicii economice sau care sunt disponibili si fac demersuri pentru a se angaja la un astfel de loc de munca."

Ocupati

Sunt toate acele persoane, mai in varsta de 16 ani, angajati in saptamana la care se face referinta. Lucrul poate fi pe cont propriu sau la altcineva. Pentru a sti mai in detaliu diferitele categorii pe care le contine trebuie vazut Manualul Definitiilor Chestionarului.

 

Salariati

Sunt persoanele care nu lucreaza pe cont propriu sau sunt salariati si care se gasesc in urmatoarele categorii:

- lucreaza: persoane care de-a lungul saptamanii de referinta au lucrat, inclusiv sub forma sporadica sau ocazionala, cel putin o ora in schimbul unui salariu, retributie sau alta forma de plata conexa, in bani sau in natura.

- angajati dar care nu lucreaza: persoane, care au lucrat la locul de munca actual, dar care au absentat in timpul saptamanii de referinta si tin o legatura stransa cu acesta. Forta acestei legaturi se determina de comun acord cu angajatul, in a reveni sau nu la companie si in primirea sau nu a vreunui tip de remuneratie.

Persoanele care absenteaza de la lucru din cauze de boala sau accident, conflict de munca, suspendare disciplinara a muncii si salariului, vacanta, permis de studii, de maternitate sau orice altfel de scutire, absenta voluntara, dezorganizarea temporala a muncii din cauze cum ar fi timp urat sau avarii mecanice, se considera drept persoane angajate. Cei suspendati sau separati de munca lor, ca o consecinta a unui regulament, se vor considera angajati doar in cazul in care asteapta sa se poata reangaja la intreprinderea lor. Ucenicii care au primit o retributie in bani sau natura si studentii care au lucrat in schimbul unei remuneratii pe timp complet sau partial se considera drept persoane salariate si sunt clasificate ca lucreaza sau nu lucreaza pe aceleasi baze ca celelalte persoane ce lucreaza pe contul altor persoane.

Membrii activi ale fortelor armate figureaza si ei in cadrul populatiei salariate. Nu se vor considera salariati urmatoarele persoane:

- oamenii de afaceri, lucratorii independenti, lucratorii din cadrul familiilor neremunerati (ajutoare familiare) si membrii cooperativelor de productie care lucreaza.

- persoanele care absenteaza de la lucru, cu permis sau suspendati ce sunt slab legati de munca lor.

- muncitori sezonieri, ocazionali sau discontinui pe contul altora in perioade de activitate redusa care nu au lucrat in saptamana de referinta.

Populatia mai mare de 16 ani   Activi Ocupati Salariati (sau care lucreaza pe contul altora)   Salariati ai sectorului public
Salariati ai sectorului privat  
Care lucreaza pe cont propriu   Functionari
Patroni fara angajati si lucratori independenti  
Membrii ai cooperativelor
Ajutoare pentru familii  
Alta situatie
Neocupati Care cauta primul lor loc de munca
Care au mai lucrat inainte
Inactivi Studenti  
Muncile lor  
Pensionari, cei care s-au retras  
Primesc altfel de pensie
Au realizat activitati de caritate  
Incapabili sa munceasca
Alta situatie  
Populatia calculata aparte   Care muncesc  
Care nu muncesc

Lucratori pe cont propriu

Se vor considera persoane cu activitate pe cont propriu toate cele incluse in urmatoarele categorii:

- lucreaza: persoane care de-a lungul saptamanii de referinta au lucrat, inclusiv sub forma sporadica sau ocazionala, cel putin o ora in schimbul unui beneficiu sau castig familiar, in bani sau in natura.

- angajati dar care nu lucreaza: persoanele care de-a lungul perioadei de referinta aveau de realizat o lucrare in schimbul unui beneficiu sau castig familiar, dar care au fost temporar absenti din motive de boala sau accident, vacante, petreceri, timp rau sau alte motive.

Conform acestei definitii, exercita o activitate pe cont propriu: oamenii de afaceri, lucratorii independenti, membrii cooperativelor de productie si lucratorii din cadrul familiilor neremunerati.

Nu se vor considera ocupate pe cont propriu urmatoarele persoane:

- cele care se ocupa de casa fara a fi remunerate, cele care presteaza servicii sociale neremunerate sau cu caracter caritativ si alte persoane neremunerate care dezvolta activitati ce nu se includ in cele cu caracter economic.

- muncitorii sezonieri pe cont propriu si cei sezonieri sau ocazionali familiari neremunerati in perioada activitatii reduse, care nu au lucrat in sapatamana de referinta.

Acces la Buletinul Lunar de Statistica in TEMPUS

 

Someri sau dezocupati

Se vor considera someri sau dezocupati toate persoanele mai mari de 16 ani care in timpul saptamanii de referinta au fost "fara lucru", "in cautare de lucru", adica au luat masuri concrete pentru a cauta de lucru pe cont strain si au initiat demersuri pentru a se stabili pe cont propriu luna precedenta, si "disponibili de lucru", adica in conditii de a incepe lcurul pe o perioada de doua saptamani incepand cu data intrevederii.

 

Inactivi

Se considera inactivi toate persoanele mai mari de 16 ani, de ambele sexe, neclasificati ca ocupati sau someri in timpul saptamanii de referinta.

 

Populatia luata in calcul aparte

Barbatii care au facut serviciul militar obligatoriu (sau serviciul social substituient) se considera populatie luata in calcul aparte, ceea ce nu-i include intre cei activi si nici intre cei inactivi, independent daca au lucrat sau nu in saptamana de referinta.