Economia de Piata

Ce este economia?

CUVINTE CHEIE

Productia
Distributia
Pretul
Necesitatea
Lipsuri
Scopuri si mijloace
Foloase alternative
Economia Naturala
Economia Politica

Cand se cere o definitie a Economiei, profanii care au de-a face pentru prima data cu aceasta materie obisnuiesc sa dea concepte care se refera la bani, la valoarea lucrurilor sau la bogatia persoanelor, tarilor. Daca intrebam o persoana de pe strada ce opinie are despre problemele economice, raspunsul sau se va referi cu siguranta la somaj, cresterea preturilor sau la situatia Bursei.

Campul de studiu conventional al Economiei contine efectiv toate problemele referitoare la determinarea preturilor, cu analize ale activitatilor, ce implica costuri si care produc beneficii masurabile in bani, la productia si distributia bunurilor si serviciilor pentru satisfacerea necesitatilor umane.

Dar banii nu sunt totul. De aceea este posibil sa se rezolve foarte multe probleme economice, fara insa sa se utilizeze banii. A existat un timp in care fiintele umane traiau fara bani. Mai recent, in 1976, guvernul cambodgian al Kmerilor Rosii a abolit toate formele de bani si a mentinut in tara o economie demonetizata mai mult de trei ani. Rezultatele au fost foarte negative cu scaderea grava a productiei si se calculeaza ca in campurile de munca fortata au murit 3 milioane de persoane, dar in orice caz s-a demonstrat ca era posibila realizarea acestui lucru.

khmer.jpg (20464 bytes)
Bancnota cambodgiana din 1973, ultima serie emisa inainte de abolirea banilor de catre Kmerii Rosii

Pe de alta parte, pretul multor lucruri nu este exprimat in unitati monetare; delincventul care este inchis, de exemplu, isi plateste dauna societatii pe timpul incarcerarii. Aceeasi metoda, pentru calcularea efectului asupra consumului de ulei de masline la o crestere a pretului sau, este utilizata de asemeni de unii teoreticieni ai economiei dreptului, pentru a estima efectul, pe care l-ar avea o crestere a pedepselor asupra activitatii delincventilor.

Cu o fraza scurta, profesorul Lionnel Robbins a transformat intr-un lucru de scara gigantica campul de studiu al economiei, cunoscuta sa definitie spune ca "Economia este o stiinta care studiaza relatiile dintre scopuri si mijloace reduse, susceptibile de uzante alternative". Obiectivele fiintelor umane sunt numeroase si in continua expansiune: pornesc de la satisfacerea celor mai elementare necesitati biologice pana la cele mai elevate gusturi culturale sau spirituale. Cum nerabdarea satisfacerii acestor necesitati este insatiabila, mijloacele pentru a le obtine - timpul dedicat muncii, fabricile, minele sau puturile de petrol, de exemplu - sunt si vor fi mereu insuficiente. Aceste mijloace pot fi dedicate producerii diferitelor bunuri si produsele sale pot fi destinate diferitor persoane. Fiinta umana trebuie sa aleaga intre aceste foloase alternative, ia in continuu decizii de acest tip. Criteriile pentru aceasta alegere, metodele pentru valorarea diferitelor alternative si efectele deciziilor adoptate vor constitui obiectul cursului nostru.

woman_water.jpg (5988 bytes)
Apa, contrar celor ce s-ar putea spune, este o sursa foarte rara si susceptibila de foloase alternative.

Dar aceasta definitie a economiei este mult mai ampla, decat a dorit chiar propriul ei autor. Poate include teme in care banii sau bogatia persoanelor si tarilor intervin numai intr-o forma indirecta sau intr-un sens general. Sa vedem un exemplu. Echipele de fotbal sunt formate din 11 jucatori; cand trebuie sa infrunte un adversar de temut, antrenorul doreste sa puna sapte sau opt jucatori in atac si noua sau zece in aparare; la sfarsit: castiga; mijloacele: jucatorii, putini si polivalenti.

Sa vedem alt exemplu, o problema economica. Una din dorintele membrilor societatii noastre este sa se termine, sau cel putin sa se reduca, furturile armate. Pentru ei pot fi utile urmatoarele metode: munca politiei, judecatorii si functionarii inchisorilor, cladirile inchisorilor, etc., dar de asemeni sunt folositori in masa mare si invatatorii, profesorii si scolile. Daca alocam fiecarui somer in parte un grup de persoane - asistente sociale, psihologi, maistri - ce studiaza si cauta solutii la problemele personale de incultura, lipsa motivarii si lipsa formarii profesionale, fara indoiala ca problema delincventei se va reduce in mare parte sau inclusiv va dispare. Dar aceste mijloace sunt reduse. Numarul politistilor, asistentelor sociale, profesorilor din tara este limitat. Si trebuie sa se dedice de asemeni si altor lucruri. De aceea, trebuie sa se aleaga. Finantam sistemul politie-penitenciare sau sistemul educativ?


Celula dintr-o inchisoare din Sao Paolo in 1999. 160 de interni ocupa un spatiu prevazut pentru 36.

Definitia Economiei a lui L. Robbins este foarte larga in ceea ce priveste numarul de teme abordat, dar de asemeni este larga si in ceea ce priveste subiectele deciziilor economice. Lipsa resurselor si necesitatea de a alege intre alternativele folosite este o problema comuna a tuturor fiintelor umane. Astfel, s-au realizat studii asupra comportamentului furajer ale multor specii de animale si s-a dovedit ca deciziile luate urmeaza aceleasi criterii prevazute de teoria economica pentru oameni. Efortul destinat gasirii alimentelor sau distantele parcurse se pot deduce prin intermediul unor formule matematice, aceleasi care descriu tendinta cheltuielilor si consumului oamenilor. Fenomenele de specializare, competenta si echilibru ale sistemului nostru economic pot fi de asemenea observate la animale. Exista concepte folosite de biologi si economisti, care par sa fie destinate aceluiasi tip de fenomene: evolutia si progresul, mutatia si inovatia, reciprocitatea si interschimbul.

M.T. Ghiselin, un biolog, este cel care a propus ca studiul efectelor lipsurilor intre toate fiintele vii sa se numeasca Economie Naturala, rezervand expresia Economie Politica studiului comportamentelor, care pentru a fi incadrate intr-o ordine juridica, apartin exclusiv fiintelor umane.

Doua tipuri de argumente se pot opune acestei clasificari. Unul, ca animalele sunt de asemeni incadrate intr-o anumita ordine cvasi-juridica; celalalt, ca deciziile economice ale fiintelor umane se pot adapta mereu eludand legea (a se vedea epigraful Originea Biologica a Societatii).