Economia de Piata

Organisme economice internationale

Fondul Monetar International

Grupul Bancii Mondiale

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica

UNCTAD

CEPAL

PNUD

Organizatia Mondiala a Comertului

Banca Interamericana de Dezvoltare

La mijlocul secolului XX s-a produs o puternica miscare de creare de organisme si institutii care coordoneaza economia internationala pentru a evita astfel producerea de tensiuni care, de-a lungul primei jumatati a secolului, au condus la doua teribile razboaie mondiale.

Dupa 50 de ani, putem evalua pozitiv acel proces de institutionalizare al economiei internationale. Nu s-a redus notabil doar intensitatea si amplitudinea conflictelor armate, ci s-a si reusit sa se construiasca un sistem de colaborare internationala fara precedent in istoria umanitatii.

PRINCIPALELE ORGANISME
ECONOMICE INTERNATIONALE

Organismul Sediul

Anul crearii

FMI Washington

1944

BIRD Washington

1944

OECE Paris

1948

GATT Geneva

1948

CEPAL Santiago de Chile 1948
OCDE Paris

1961

UNCTAD Geneva 1964
PNUD New York 1965
OMC Geneva 1995

In aceste momente, umanitatea este de fiecare data mai constienta de gradul de interactiune globala atins de economie. Globalizarea are aparatori si detractori pentru ca s-a pus in evidenta ca are avantaje si inconveniente: globalizarea impinge cresterea si dezvoltarea economica dar cateodata produce tensiuni si dezechilibre de fiecare data mai grave. De fiecare data este mai evidenta necesitatea de a avea organisme internationale puternice, cu capacitatea de a impune un nou ordin economic global si ca se angajeaza sa redistribuie global beneficiile dezvoltarii umane.

Trebuie sa se faca distinctia dintre organismele de cooperare, care se limiteaza la formularea de recomandari si propuneri fara ca sa existe reduceri semnificative ale suveranitatii statelor membre, si organismele de integrare cu obiective mai ambitioase. Cel mai bun exemplu de organism de integrare este Uniunea Europeana si toate institutiile ce au condus la ea. Le vom studia in urmatorul capitol. Acum ne vom limita sa vedem principalele organisme de cooperare economica internationala.