Economia de Piata

Consecintele inflatiei

Inflatia provoaca grave distorsiuni in functionarea sistemului economic din cauza imprevizibilitatii sale. Daca s-ar putea prezice cu absoluta exactitate data si marimea cresterii preturilor fiecarui produs, unicele prejudicii ar proveni din munca de corectare a etichetelor sau meniurilor. 

Problemele provocate de inflatie vin din imprevizibilitatea sa, acum ca nici toate produsele si nici toti factorii nu-si vor creste preturile in acelasi timp si in aceeasi proportie. Si, cu cat mai mare va fi rata inflatiei, cu atat mai mare va fi gradul de eroare al expectativelor agentilor economici si cu atat mai mare senzatia de insecuritate. 

Preturile sunt o cale prin care se transmite informatia necesara pentru ca consumatorii sa decida corect ce trebuie sa cumpere si pentru ca intreprinderile sa calculeze ce si cat trebuie sa produca. Daca preturile se schimba continuu, inceteaza sa mai indeplineasca functia lor informativa; consumatorii vor fi incapabili sa cunoasca daca un supermarket are preturile mai mici decat altul; supermarketurile vor pierde stimulul pentru a mentine preturi joase si vor fi incapabili de a prezice efectele unei cresteri mai mari sau mai mici a preturilor asupra cererii. 

boliviano.jpg (23798 bytes)
In Bolivia in 1987, din cauza inflatiei, s-a facut stabilizare monetara introducandu-se Bolivianul, cu o valoare echivalenta cu un milion de pesos. Aceasta bancnota de 10000 de pesos bolivieni emisa in 1984 a fost retiparita atunci cu noua sa valoare: un cent bolivian.

Efectele inflatiei asupra distributiei veniturilor constau, in esential, in deplasarea bogatiei de la creditori la debitori. Individul care a imprumutat bani va observa atunci cand ii primeste ca ceea ce a dat avea mai mare valoare decat ceea ce a primit inapoi. Cei care economisesc sunt pedepsiti cu pierderea valorii fondurilor lor. Cei care au cheltuit mai mult decat veniturile in schimb, primesc un premiu de neprevedere si risipa. In general, toti cei care au un venit fix (pensionarii, proprietarii de titluri cu valoare fixa, proprietarii de locuinte de inchiriat cu contracte neindexate) vor vedea redusa capacitatea de achizitie a veniturilor lor. Cei care trebuie sa plateasca aceste venituri (statul, intreprinderile emitente, chiriasii) vor percepe un nemeritat beneficiu. 

Statul va vedea de asemeni crescand veniturile sale fiscale: cand impozitele sunt proportionale sau progresive, ratele de impozitare vor grava veniturile de mai mica cantitate in termeni reali; in plus, numarul familiilor care primesc venituri dispensate se va reduce. Pe de alta parte inflatia actioneaza ca un impozit ascuns: daca, de exemplu, banca centrala pune in circulatie bancnote care, dupa un an, isi reduc valoarea cu 25%, cei care au detinut astfel de bancnote pe parcursul anului vor suferi o reducere fortata cu un sfert a fondurilor in efectiv; alti avantajati ai acestui impozit, in afara de banca emitenta, sunt toate bancile ce participa la procesul de creare de bani. 

Cresterea riscului va provoca o crestere a costului banilor. Tipurile de dobanzi la care se vor imprumuta bani vor trebui sa creasca retributia obisnuita prin doua concepte: necesitatea acoperirii deprecierii si riscul de a nu putea prevedea cu exactitate aceasta depreciere. 

Investitia va fi descurajata din multe motive. In afara de cresterea dobanzilor, intreprinzatorul va gasi dificultati aditionale in prevederea beneficiilor activitatii sale datorate insecuritatii preturilor viitoare ale factorilor, produselor in curs de fabricatie si produselor finale. Vor incepe doar companiile cele mai promitatoare. In perioade de inflatii puternice, investitiile cele mai sigure si rentabile sunt cele cu caracter speculativ: bijuteriile si operele de arta, imobilele, devizele si valorile straine, actioneaza ca un depozit incoruptibil de valoare; pentru ca o oferta foarte rigida sa coincida cu o mare crestere a cererii, preturile sale pot creste intr-o forma exorbitanta, proportionand astfel beneficiile foarte mari cu cele ale oricarei investitii productive.  

Relatiile speciale dintre inflatie si somaj vor fi studiate in detaliu in alta pagina.