Economia de Piata

Calculul venitului

Retributia factorilor
Sectoarele primar, secundar y tertiar
Venituri mixte
Beneficii distribuite
Beneficii reinvertite
Deprecierea capitalului
Subventii pentru productie

Cand Contabilitatea Nationala calculeaza veniturile unei tari, face doua clasificari, in functie de factorul distribuit si sectorul productiv. In cazul primului se face distinctia intre remunerarea salariatilor si a capitalului. In al doilea se disting trei sectoare productive: sectorul primar, format din agricultura si pescuit, sectorul secundar, format din industrie incluzand constructiile si sectorul tertiar, format din servicii incluzand aici si comertul.

 

PIBpp in Spania 1997
calculul pe
factori
(
i
n mii de milioane de pesetas)

Operatiuni

Total

%

Remuneratia salariatilor

36.310

46,5

Excedentul net de exploatare

26.217

33,7

Consumul de capital fix

8.850

11,4

Impozite pe productie si import

8.728

11,2

-Subventii

-2.210

-2,8

PIBpp

77.896

100 

Sursa INS
Dat
e
actualizate in www.ine.es

Cand analizam distributia factorilor apar dificultati in estimare pentru ca veniturile sunt mixte. Este foarte dificil de distins ce parte din ceea ce primeste un comerciant se datoreaza muncii sale si ce parte capitalului. Pe de alta parte,  in calcularea distributiei capitalului, trebuie tinut cont nu numai de beneficiile ce s-au distribuit, ci si de cele care s-au reinvestit. Cateodata va trebui de considerat ca o parte a capitalului s-a depreciat, si anume consumul de capital fix. Pentru a estima aceasta depreciere se contabilizeaza amortizarile, adica posturile contabile utilizate ca rezerve pentru restabilirea capitalului.

 

PIBpp in Spania 1997
calculul pe
sectoare
(
in mii de milioane de pesetas)

Operaciones

Total

%

Ramuri agrare si piscicole

2.451

3,2

Ramuri industriale

24.301

31,2

Ramuri ale serviciilor

46.386

59,5

Impozite nete asupra importurilor

130

0,2

TVA-ul produselor

4.628

5,9

PIBpp

77.896

100  

Sursa INS
Dat
e
actualizate in www.ine.es

 

Cand se pleaca de la acest calcul al veniturilor pentru a calcula PIB-ul vor trebui contabilizate si impozitele incasate de la intreprinderi de catre guvern si scadea subventiile pentru productie.

Rezumand, PIB-ul este egal cu suma remuneratiei salariatilor, excedentul brut al exploatarii si impozitele asupra productiei si importurilor mai putin subventiile.

In unele tari (SUA de exemplu) se obisnuieste sa se utilizeze cu mai mare frecventa conceptul de Produs National Brut (PNB) decat Produs Intern (PIB) pentru a analiza si informa asupra evolutiei economice. Produsul National tine cont de veniturile primite de rezidentii unei tari pentru angajarea capitalului lor in strainatate.