Economia de Piata

Factorii de productie si veniturile

Cand studiem fluxul circular al activitatii economice invatam ca veniturile sunt contrapartide financiare ale factorilor de productie. Familiile poseda factorii necesari pentru productie-pamantul, munca si capitalul-si ii pun la dispozitia intreprinderilor; in schimbul lor vor primi venituri: ranta pentru pamant, salarii in schimbul muncii, beneficii sau dobanzi pentru capital.

ricardo.jpg (25007 bytes)ACESTEA AU FOST CUVINTELE SALE

Produsul pamantului-tot ceea ce deriva din superficia sa prin aplicarea conjuncturala in munca, masini si capital-se divide intre cele trei clase ale comunitatii umane: proprietarul pamantului, proprietarul stocului sau capitalului necesar pentru a-l cultiva si pentru muncitori, capital datorita caruia se pot face culturi. Dar in diferitele etape ale societatii, marimea produsului total al pamantului, care va fi distribuit in cadrul fiecarei clase, sub numele de renta pamantului, beneficiu si salariu, vor fi esential diferite, depinzand in principal de fertilitatea solului, de acumularea capitalului si de populatie si indemanare, talent si instrumente pentru agricultura.

   (David Ricardo, Principii de economie politica si fiscalitate, 1817)

 

Distributia veniturilor ce depinde de "functia" pe care o exercita factorul ce se distibuie in procesul productiv se numeste distributie functionala. Rezultatul ei va fi ca unele familii vor avea mai multe venituri si altele mai putine. Forma in care se imparte venitul unei tari intre indivizi si familii se numeste distributie personala. Distributia functionala se realizeaza prin mecanismele pietei si conduce la o distributie personala injusta. In acest capitol vom studia pietele de factori pentru a intelege cum se determina cantitatea veniturilor; vom vedea apoi inegalitatile care apar, formele de a le masura si variatiile de la o tara la alta; in final vom studia formele de corectare ale acestor inegalitati.

Clasificarea factorilor de productie, pamantul, munca si capitalul apartine economistilor britanici din secolul XVIII. Atunci acea clasificare avea o semnificatie socio-politica clara: pamantul era in mainile aristocratiei, capitalul in mainile burgheziei si muncitorii aveau doar bratele lor pentru a-si castiga painea. Clasificarea este acum mult mai putin operativa. Proprietarii de pamant din Europa, inclusiv ducii de Alba si miile de mici proprietari, supravietuiesc multumita subventiilor UE. Intre muncitori trebuiesc inclusi si inaltii functionari ai companiilor multinationale sau puternicii administratori ai marilor companii. Proprietari capitalului marilor intreprinderi sunt miile de mici actionari, care nici macar nu participa la Adunarile Generale.

De asemenea economistii clasici au fost cei care au analizat pentru prima data functionarea pietelor de factori. Atunci au semnalat importante diferente in forma de a fixa veniturile, dar in actualitate se considera ca majoritatea "peculiaritatilor" pe care  le-au observat sunt in realitate comune tuturor factorilor.

Toti factorii adauga o valoare produsului la a carui creare participa. In sistemul economic de piata, venitul pe care il va primi proprietarul factorului este acelasi ca si cantitatea acestei valori adaugate. Mecanismele pentru determinarea sa sunt aceleasi care servesc pentru fixarea pretului bunurilor si serviciilor, adica, jocul cererii si ofertei.