Economia de Piata

Protejarea consumatorului

Din ceea ce am vazut pana acum, analiza neoclasica considera ca, unicii factori care influenteaza comportamentul si deciziile consumatorilor sunt gusturile lor, veniturile lor si preturile lor. Totusi, dupa cum stim cu totii, in lumea reala consumatorii sunt de asemeni motivati si de alti factori, si suporta presiunile altor agenti economici, intreprinderilor si statului.

publi.jpg (36974 bytes)
Publicitatea produselor nocive, alcool si tigari, se adreseaza unui public tanar, identificand aceste droguri cu diversitatea si viata sanatoasa in aer liber.

Companiile rezerva mari sume de bani manipularii gusturilor si preferintelor consumatorilor. Campaniile publicitare, designul ambalajelor, culoarea si forma produselor sunt cu grija planificate de psihologii si expertii in marketing. Obiectivul lor nu este sa informeze in ceea ce priveste caracteristicile reale ale produselor, ci din contra, sa creeze in mintea consumatorului o imagine atractiva care sa stimuleze dorinta acestuia.

Cand un individ cumpara o bere sau un parfum, intre motivatiile sale sta si aceea ca, acest produs va usura satisfacerea necesitatilor lor sexuale, asa cum a fost insinuata de publicitate. Cand cumpara o masina, incearca sa-si creasca puterea si prestigiul sau asupra altor indivizi din societate. Cine stie, poate deformatia publicitara cea mai aberanta este cea a identificarii consumului de tigari cu viata in aer liber, sportiva si sanatoasa, in ambarcatiuni usoare cu vele, zbor fara motor sau vaslitul pe raurile tropicale.

Dar publicitatea este inselatoare nu numai prin ceea ce zice, ci prin ceea ce ascunde. Consumatorul nu este obisnuit sa recunoasca calitatea produselor pe care le achizitioneaza pentru ca in multe ocazii simte ca i s-au inselat sperantele, dar este prea tarziu, pentru ca bunurile pe care le-a achizitionat se deterioreaza rapid, nu servesc scopului pretins sau, inclusiv, pericliteaza sanatatea. Economistii neoclasici presupuneau ca deciziile in ceea ce priveste consumul, se iau in urma unei informari complete, dar in viata reala, comparatia calitatii intre diferitele marci de automobile de turism sau de alimente congelate, de exemplu, cer anumite cunostinte tehnice imposibile de cumparat de majoritatea consumatorilor.

 

parfum.jpg (18138 bytes)Societatea actuala asteapta de la stat sa intervina in economie pentru a  apara interesele consumatorilor. Statul poate influenta deciziile de cumparare cu campanii de popularizare, poate stabili controale ale calitatii, poate regla publicitatea cerand garantii ale veridicitatii sale, poate inclusiv sa manipuleze preturile prin intermediul impozitelor sau subventiilor pe produse si inclusiv sa calculeze cantitatile pentru consum.

Dar o interventie care va elimina complet posibilitatea fraudei ar cere o armata de inspectori tehnici ai statului, care ar controla toate intreprinderile din tara. In afara de marea cheltuiala, aceasta interventie ar presupune in practica un abandon al economiei de piata. Ce criteriu ar putea utiliza acesti inspectori pentru a determina daca pretul unui produs este adecvat calitatii sale?

Sistemele de control tehnic si legal au un obiectiv mai putin ambitios: este vorba atat de impiedicarea cazurilor celor mai grave, de exemplu vanzarea alimentelor insalubre sau medicamentelor periculoase, cat si de  stabilirea de pedepse. Aceasta interventie a statului este completata de activitatea anumitor societati private de consumatori, ale caror eficienta, depinzand de ajutorul social pe care il obtin, pot ajunge sa fie mult mai mari.