William Petty (1623-1687)

Sir William Petty a fost medic, poet, cercetator, om de stiinta, statistician si economist englez. A studiat medicina la universitatile din Utrecht, Amsterdam, Paris si Oxford. In París a fost elev al lui T. Hobbes. A predat anatomia la  Oxford. 

Scrierile sale cu caracter economic reflecta viziunea sa anatomica ca profesionist in medicina. Considera sistemul economic un corp ce trebuie masurat pentru a putea fi cunoscut. Eforturile sale in masurarea magnitudinilor economice il transforma in precursorul contabilitatii nationale. Indepartandu-se de mercantilismul dominant al epocii sale, anticipa multe din ideile clasicilor. Evidentiaza importanta economica a diviziunii muncii. Propune masurarea valorii de baza in munca. Considera ca interschimbul este supus legilor naturale la care este inutil sa se opuna si ca preturile revin intotdeauna la nivelul lor natural.

petty.gif (4048 bytes)Acestea au fost cuvintele sale

Un popor redus ca numar este sarac. O natiune cu opt milioane de locuitori este de doua ori mai bogata decat alta la fel de extinsa dar cu nu mai mult de patru milioane, astfel guvernantii - ce constituie sarcina principala - se pot ocupa in aceeasi masura de un numar mai mic sau mai mare de indivizi.

(William Petty, The Growth Increase and Multiplication of Mankind, 1681)


Lucrari:
Acum puteti achizitiona aceste carti in engleza:

The Economic Writings of Sir William Petty : Together With the Observations upon the Bills of Mortality
by William Petty.

Pre-Classical Economists : Charles Davenant and William Petty
by Mark Blaug (Editor)

 

Despre W. Petty pe Internet:

  1. Charles Hull, "Petty's Place in the History of Economic Theory"
  2. A Brief Life by John Aubrey
  3. Wilson Bevan, "Sir William Petty: A Study in English Economic Literature"