Walt Whitman Rostow, 1916-  

Istoric economic si creator al teoriei etapelor de crestere si dezvoltare economica pe etape. Conform acestei teorii, tranzitia de la subdezvoltare la dezvoltare se poate descrie printr-o serie de trepte sau etape pe care toate tarile trebuie sa le traverseze.

Tarile avansate, argumenta el, au trecut etapa decolarii catre o crestere autosustinuta. Tarile subdezvoltate, care se afla inca in societatea traditionala sau in etapa preconditiilor, trebuie sa urmeze doar o serie de pasi, pentru a decola catre o crestere economica sustinuta.

A studiat la Yale, unde a obtinut doctoratul in 1940. A studiat si la Balliol College din Oxford din 1936 pana in 1938. A fost profesor de Economie la Columbia University, profesor de Istorie Americana la Oxford University (1946-47) si la Cambridge University (1949-50). Profesor de Istorie Economica la MIT (1950-61) unde a facut parte din Center for International Studies.

In 1961 a fost numit consilier de presedintele Johnson pentru a ocupa diferite posturi in administratia democrata pe teme de securitate nationala, departamentul de stat si reprezentantul SUA in Comitetul Inter-American al Aliantei pentru Progres cu rangul de ambasador.

In 1969 s-a reincorporat ca docent la Universitatea din Texas, Austin ca profesor de Economie si Istorie, unde continua si acum in functie ca profesor emerit.

Acestea au fost cuvintele sale

Este posibil de clasificat societatile, tinand cont de aspectele economice, in cinci categorii: societatea traditionala, conditii pentru lansarea catre o crestere autosustinuta, catre maturitate si etapa de inalt consum... Aceste etape nu sunt doar descriptive; nu sunt o simpla forma de a generaliza observatiile anumitor fapte asupra dezvoltarii in societatile moderne, ci au propria lor logica interna si continuitate. Aceste etape constituie in final atat o teorie asupra cresterii economice cat si o teorie mai generala (chiar daca foarte partiala) a intregii istorii moderne.

W.W Rostow, The Stages of Economic Growth , A Non-Communist Manifest (Londra: Cambridge University Press, 1960) 

Lucrari

Carti ale lui W.W. Rostow 
in vanzare pe Amazon.com

The Stages of Economic Growth


Process of Economic Growth
Theorists of Economic Growth
Opening Doors the Life and
Work of Joseph Schumpeter