Tomas de Mercado (1530-1576)

 

Economist al Scolii de la Salamanca si teolog dominican. Se naste in Sevilla si moare in Veracruz. 

In scrierile sale descrie toria cantitativa a banilor, analizand efectul avut pe timpul sau importul de metale americane la preturile din Spania si Europa. Tomás de Mercado este unul din scolasticii cei mai critici cu activitatea bancherilor ce fac trafic cu depozitele clientilor lor, semnalizand ca prudenta nu este o virtute suficienta pentru a garanta solventa bancara pentru care este necesara mentinerea in orice moment a unui coeficient de casa de 100%.

Analizeaza si descrie si viata comerciala si sarbatorile din Sevilla si Medina del Campo, traicul comercial dintre Spania si colonii si sistemul monopoliilor portuare. Justifica existenta si comertul cu sclavi guanchi, al carui monopol il detinea portul Málaga.

Acestea au fost cuvintele sale

Astazi nu exista persoana care sa nu-si reclame propriul interes si sa nu-si ingrijeasca mai mult propria casa decat republica. Astfel vedem ca fermele particulare se dezvolta: cele de la oras si consiliu se diminueaza: sunt prost administrate si conduse, daca nu sunt deja in vanzare. Astfel spune Aristotel ca este inevitabila placerea omului de a se ocupa de propriile afaceri. Nu este usor de explicat cat ii da atentie, pentru a face un lucru cu multumire omul trebuie sa-l considere al sau. In caz contrar este mare raceala cu care trateaza afacerile comune. De forma ca pierduta prima blandete a fost necesar ca fiecare sa aiba propriul rol in temporalizari, radacini sau in mobile: pentru ca nu dragostea universala, cel putin interesul particular l-ar fi facut sa-l pastreze. Crescand toate bunurile impartite si divizate, care nu pot fi prezentate in cantitati mici, raman in cantitati mari (de exemplu pestele).


Tomás de Mercado

 

 

Obra: