Theotonio dos Santos (1936-)

Theotonio dos Santos (Theotonio doi Sfinti) este un economist brazilian marxist de un extraordinar prestigiu teoretic. 

Printre aporturile sale cele mai importante se afla si contributia sa la formularea generala a conceptului de dependenta, periodizarea diferitelor faze de dependenta in istoria acumularii capitaliste mondiale, considerarea caracteristicilor generale si specifice ale structurilor interne dependente si definitia mecanismelor reproductive ale dependentei. A lucrat si in teoria ciclurilor.

Titular in sociologie si politica in administratia publica de catre Universitatea Federala de Mine Gerais in care a obtinut doctoratul in economie. Detine si titlul de maestru in economie politica dat de Universitatea din Brazilia.

A fost profesor al universitatilor din Brazilia, National Autonoma din Mexic, Nordul Illinois, Statul New York, Catolice ale Minelor Gerais, Rio de Janeiro, Institutul Bennett din Rio de Janeiro si Federala a Minelor Gerais si Federala Fluminense. A fost si director de studii la scoala de studii largi in stiinte sociale si coordonator al catedrei UNESCO despre Economia Globala si dezvoltarea sustinuta.

Intre posturile administrative pe care le-a detinut sunt cele de Director al Centrului de Studii Socio-Economice al Universitatii din Chile (CESO); Director al Diviziei de studii Postuniversitare de Economie de la UNAM (Mexic) al departamentului de Doctorat al Seminarului Permanent despre Latinoamerica (Mexic); Consiliul director al Programului de Studii Postuniversitare in Stiinta Ambientala, UFF, si Secretar in Probleme Internationale ale Guvernului statului Rio de Janeiro.

 


Adresa de e-mail: theotonio@nitnet.com.br

Lucrari