Peter T. Bauer (1915-2002)

Economistul Peter Thomas Bauer a fost unul din exponentii liberalismului economic si poate fi considerat ca membru al curentului austriac. Fiu al unui agent de pariuri si impresar, s-a nascut in Budapesta (Ungaria) in 1915.

Si-a terminat studiile in economie in 1937 la Gonville and Caius College, in Cambridge (Marea Britanie). A fost profesor la Universitatea din Cambridge si, de-a lungul multor ani, la London School of Economics, fiind un detasat catedratic (1960-83) si, posterior, profesor emerit. A facut parte din societatea Mont Pelerin iar in 1982, i s-a acordat titlul nobiliar de Lord Vitalicio al Camerei Lorzilor. Astfel, a fost membru al Academiei Britanice. Pe 21 iulie 1978 este numit Doctor Onorific al Universitatii Francisco Marroquín.

Bauer s-a centrat in a explica modul de imbunatatire a procesului de dezvoltare economica legat de libertate, proprietate  individuala, institutii si liberul comert, in special pentru tarile subdezvoltate, adoptand o postura contrara celei a multor analisti ai epocii interbelice, care credeau necesar socialismul, interventia statala si planificarea centralizata. Bauer a dezvoltat aceasta idee dupa ce a investigat industria cauciucului in Malaezia si a cacao in Africa Occidentala, observand cum liberul comert ii imbogateste pe taranii saraci prin exportarea produselor.

A fost in anii 50 si 60 cand Bauer a trebuit sa exercite o mare opozitie fata de masurile de reducere a saraciei propuse, intre altii de Myrdal si Paul Baran. Bauer, in mod contrar, credea ca functiile guvernului trebuie sa fie limitate, ca interventia statala, privarea de libertate si protectionismul favorizeaza doar coruptia, economiile subterane si persistenta saraciei.

Nu a fost convins nici de viziunea dominanta a cercului vicios al subdezvoltarii (in functie de care tarile lumii a treia nu se pot dezvolta fara ajutor extern), crezand in capacitatea endogena a tarilor subdezvoltate de a acumula bogatie si genera crestere si dezvoltare, daca sunt lasate. S-a aratat in contra donarii de bani catre tarile subdezvoltate, care nu face altceva decat sa favorizeze guvernele corupte si ajutoarele conditionate asa cum erau propuse. A criticat si reglementarile de preturi si normele restrictive ale comertului. Totusi, credea in libertatea si comertul liber ca factor de progres al tarilor subdezvoltate. Astfel a negat sa accepte ideea ca tarile dezvoltate ar creste pe seama celor subdezvoltate. A dezlegat si ideea relatiei directe dintre cresterea populatiei si dezvoltare.

Munca sa a fost recunoscuta de Institutul Cato, ce a decis sa-i acorde pe 18 aprilie 2002 primul "Premiu Milton Friedman pentru avansul libertatii". Totusi Bauer nu a putut primi premiul deoarece moare la Londra pe 2 mai 2002, la varsta de 86 de ani, 7 zile inainte de acordarea aceluiasi premiu la a 25 aniversare a Institutului Cato.


Lucrari de Peter Bauer


Pagina oficiala in The Cato Institute: www.cato.org

Pagina speciala a "The Milton Friedman Prize for Advancing Liberty" (contine referente si articole despre Peter Bauer) http://www.cato.org/special/friedman/index.html


Actualizata la 23 septembrie 2002
Biografie elaborata si emisa de  PABLO MIRÓ ROCASOLANO 
e-mail: pablomirorocasolano@hotmail.com