Economia de Piata

Mari Economisti

 

Nicolae Balcescu (1819-1852)

 

 

Istoric, scriitor, politolog si revolutionar roman, nascut la 29 iunie 1819 la Bucuresti intr-o familie ce apartinea micii nobilimi. A studiat la Colegiul Sf. Sava, cel mai prestigios colegiu din capitala Munteniei. Se inroleaza in armata nationala unde isi continua studiile, manifestand interes in artilerie si istoria militara.

Este arestat in 1840 pentru implicarea intr-o conspiratie politica ce avea drept scop dezvoltarea si modernizarea Munteniei si crearea statului roman unit. A participat activ la Revolutia din 1848 din Tara Romaneasca. Ocupa postul de secretar de stat, iar dupa cateva zile, cand Printul Gheorghe Bibescu abdica, este unul din secretarii noului guvern provizional.

A fost adept al democratiei si al progresului tehnic. Considera ca prin dezvoltarea economico-sociala a taranilor prin improprietarire, Tarile Romane se dezvoltau, la randul lor, economic si social. S-a stins din viata la 29 noiembrie 1852, la numai 33 de ani, in Palermo (Italia) suferind de tuberculoza.

 

Lucrari

Puterea armata si arta militara de la intemeierea Principatului Valahiei pana acum (1844)

Puterea armata si arta militara la moldoveni in timpul marirei lor (1845)

Despre starea sociala a muncitorilor plugari in Principatele Romane in deosebite timpuri (1845)

Despre improprietarirea taranilor (1848)

Mersul revolutiei in istoria romanilor (1850)

La Question Economique des PrincipautÚs Danubiennes (1850), o lucrare centrata pe chestiunea agrara si pe intregul proces de reforma si modernizare

Romanii supt Mihai-Voievod Viteazul (1878)