Max Weber (1864-1920)


Nascut la Erfurt, Prusia, pe 21 aprilie 1864. Era fiul unui industrias bogat, student stralucit al Universitatilor din Heidelberg, Munchen si Gotinga. Prestigiul obtinut datorita primelor scrieri i-a adus in 1895 numirea ca profesor de economie politica la Universitatea din Freiburg, trecand dupa un an la Heidelberg. Dar din cauza unei boli psihice abandoneaza invatatmantul.

Weber este cunoscut ca unul din fondatorii sociologiei moderne, dar realizeaza si importante aporturi conectand mediile religios, politic si economic. Intre 1904 si 1905 a publicat
"Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus", Etica protestanta si spiritul capitalist.  Teza acestei carti ce trata nasterea capitalismului in dezvoltarea doctrinei calviniste a predestinarii si a urmatoarei interpretari a succesului economic drept garantie a gratiei divine, va fi mai tarziu amplificata de catre autor la "etica economica a religiilor universale" 1915, al carui obiectiv era sa ofere o viziune intelegatoare a mecanismelor de interdependenta mutuala intre sistemele de credinte si mediul economic si social.

Intensa activitate publica dezvoltata in ultimii ani de Weber, ce se intoarce la invatatmantul universitar in 1918 si dupa sfarsitul primului razboi mondial, participand la elaborarea unei noi constitutii germane, nu l-a impiedicat sa  redacteze diferite tratate publicate posterior, dintre care cele mai importante sunt:

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Max Weber

puse in vanzare


1. Studiu asupra sociologiei religiei 1921. 
2. Studii de metodologie1922. 
3. Economie si Societate 1922. 
4. Studii de sociologie si politica a istoriei sociale si economice in 1924.