Luis de Molina (1535-1600)

 

Se naste la Cuenca, intr-o familie nobila. La 18 ani intra in Compañía de Jesús din Alcalá de Henares. Studiaza Filozofia si teologia in Coimbra si este profesor al Universitatii din Evora. Moare in Madrid, pe 12 octombrie 1600.

In cartea sa "De Justitia et jure" (Cuenca, 1593)  Molina dezvolta o teorie generala a dreptului acordand o atentie speciala problemelor juridico-economice de la vremea aceea, cum sunt politica monetara, "legea schimbului", regularizarea preturilor, relatiile dintre biserica si stat, problemele fiscale si libertatea pietei.

Ideile sale asupra sclaviei sunt interesante. Molina considera ca sclavia este justificabila in anumite circumstante. De exemplu, condamnatii la moarte pot solicita comutarea pedepsei pentru sclavagie perpetua; inamicii cuceriti intr-un razboi corect pot fi supusi sclaviei drept compensatie pentru pierderile suferite de invingatori; adultii constienti si liberi pot decide sa se vanda pe ei insisi ca sclavi. In schimb, analiza comertului sclavilor africani, ce a putut cunoaste in mod direct in portul Lisabonei, il duce la concluzia ca traficul de sclavi asa cum il desfasurau portughezii, era incorect si rau, iar acei care se dedicau unui asemenea comert, vanzatori si cumparatori, erau posibil sa fie destinati condamnarii eterne.


Luis de Molina
Marcelino Ocaña García

Editii Orto, 1995