Leopold Kohr (1909-1994)

Leopold Kohr a obtinut Right Livelihood Award, numit Premiul Nobel Alternativ, in 1990, "pentru timpuria sa inspiratie a miscarii pe scara umana"

Kohr s-a nascut la Salzburg, Austria, in 1909. A studiat la universitatile din   Innsbruck, Paris, Viena si la London School of Economics. Dupa diferite posturi, inclusiv cel de corespondent de presa in razboiul civil spaniol, a decis sa se dedice docentei in economie, fiind profesor in aceasta disciplina la Rutgers University, la Universitatea din Puerto Rico (din 1955 pana in 1973) si la University College of Wales, Aberystwyth.

Kohr a fost pionier in apararea ideii unei economii la scara umana si al intoarcerii la viata in mici comunitati. Aceste idei au fost popularizate mai tarziu de prietenul sau Fritz Schumacher, in principal in best-seller-ul "Cel mic e frumos". Él a fost primul care a afirmat ca ajutorul masiv catre tarile in curs de dezvoltare ar distruge identitatile lor culturale si ar bloca initiativele locale. A propus dizolvarea aparatelor centralizate in favoarea unui sistem  de control al micilor comunitati ce si-ar rezolva problemele locale cu propriile lor resurse materiale si intelectuale.

Apasati aici pentru a vedea 
cartile puse in vanzare ale lui
Leopold Kohr

Acestea au fost cuvintele sale

"Sa rezolvam marea problema a timpului nostru, boala de marime excesiva si proportii necontrolabile, intorcandu-ne din nou la alternativa la dreapta si la stanga, adica la un ambient social pe scara mica cu tot potentialul sau pentru cooperarea pluralista globala si autosuficienta fara afiliatii, nu extinzand un control centralizat ci descontrolandu-l la nivel local, centralizat si insufletind comunitatile, fiecare cu propriul sau nucleu institutional si un limitat, dar puternic si independent camp gravitational." (Leopold Kohr).