Juan Velarde Fuertes (1927- )

Juan Velarde Fuertes este unul din economistii spanioli de mare prestigiu si influenta. Se evidentiaza in campurile economiei spaniole si iberoamericane, siguranta nationala si gandire economica spaniola si si-a aratat eruditia in diferite materii.

Nascut la Salas, Asturias, pe 26 iunie 1927, a studiat Stiintele Economice in Madrid, in prima promotie a acestor studii din Spania. Si-a luat doctoratul cu Premiu Extraordinar in 1956. Si-a exercitat profesia in aceeasi facultate. Apoi a fost catedratic de "Structura si Institutii Economice" la Universitatea din Barcelona in 1960 si de "Economie Aplicata" la Universitatea Complutense din Madrid incepand cu 1964; unde este astazi catedratic emerit. A fost vicedecan al Facultatii de Stiinte politice si economice si rector al Universitatii Hispanoamericane Santa María de la Rábida (1974 - 1777).

Este academician de marca al Academiei Regale de Stiinte Morale si Politice din 1978 si Doctor "Honoris Causa" al Universitatilor din Alicante, Oviedo, Pontificia de Comillas, Valladolid si Sevilla.

Este membru al Comitetului Academic al catedrei Domingo F. Sarmiento de studii argentiniene, la Universitatea din Salamanca. Este si presedinte al consiliul academic al Universitatii Francisco de Vitoria. In 1951, intra in corpul national de inspectie a muncii, ce depinde de Ministerul Muncii, cu numarul unu. Este membru deplin si unul din asociatii fondatori ai Fundatiei Scolii Asturiane de studii hispanice, ce se naste in statuturile sale pentru a "realiza, promova sau colabora in toate studiile, seminariile, reuniunile stiintifice, publicatii si orice activitate relationata, ce se refera intotdeauna la probleme de ordin cultural sau tehnica, a caror analiza este considerata benefica pentru binele comun, fara scop lucrativ si cu caracter gratuit."

Din 1991 este consilier al Curtii de conturi. In 1998 este ales presedinte al Forului libertatii si calitatii invatamantului. Colaboreaza cu revista de actualitate "Época", unde scrie in fiecare saptamana un articol de natura economica sau politica. Anterior a fost director al "Analelor de Economie" si "Revista muncii". Din septembrie 2001 este asociat de onoare al AECA (Asociatia Spaniola de Contabilitate si Administratie a Intreprinderilor). 

A obtinut premiile National de Literatura eseurilor in 1971; Principe de Asturias al Stiintelor sociale in 1992; Regele Jaime I in Economie in 1996 si "Infanta Cristina" de Economia Castilliei si Leonului 1997. In septembrie 2002 este recompensat cu premiul "Rey Juan Carlos" de Economie. Este medalia de onoare a Universitatii Internationale Menéndez Pelayo. Membru al Academiei Scientarium et Artium Europaea 
Academician de merit al Academiei Portugheze de Istorie

Colaborator al urmatoarelor academii latinoamericane:
§ Academia Boliviana de Stiinte Economice
§ Academia Paraguayana de Istorie
§ Academia Nationala Argentineana de Stiinte Morale si politice

§ Academia Chilena de Stiinte Sociale
§ Academia de Stiinte Politice si Sociale din Venezuela

Este vicepresedinte al Patronatului Fundatiei Canovas del Castillo, o asociatie cu caracter liberal-conservator, intim relationata cu Partidul Popular spaniol.

Astazi, face parte din Patronatul Colegiului Universitar Cardenal Cisneros, inscris la Universitatea Complutense din Madrid.
LUCRARI