Juan Bautista Alberdi (1810-1884)

Alberdi este considerat parintele constitutiei Argentinei ca natiune. Nascut la Tucumán pe 20  August 1810, era un mare cunoscator al filosofiei politice si culturale anglosaxone, ceea ce i-a inspirat constiinta liberala. Din acest motiv s-a afiliat de foarte tanar la Partidul Liberal.

In numeroasele sale scrieri a analizat structura economica si sociala a tarii sale, criticand situatia de inapoiere creata de colonizarea spaniola si aparand industrializarea intensiva ca unica forma posibila de progres. Dupa Alberdi, clasa capabila sa duca la capat aceasta industrializare, burghezia, nu exista in Argentina, din aceasta cauza considera necesara emigratia europeana. 

Multi ani a fost figura centrala a politicii din Argentina, mai ales prin scrierea sa Baze si puncte de plecare pentru organizarea politica a republicii Argentina(1852), opera ce va fi scheletul Constitutiei Nationale Argentiniene, realizata in 1853. In decada lui 1850 a desfasurat activitati diplomatice in Paris, Madrid, Washington si Londra. Posterior s-a retras din viata publica si s-a dedicat scrisului. De-a lungul a multor ani a trait in  Chile si in Europa. A murit la Paris in 1884. 

Lucrari