John Law (1671-1729)

 

Economist si finantist scotian, nascut la Edimburg, a studiat economia la Londra. Din cauza unui duel a trebuit sa fuga din tara sa trecand prin diferite tari europene, familiarizandu-se cu sistemele lor financiare. Prieteniile sale cu nobilii francezi i-au permis realizarea unui interesant experiment bancar. Obiectivul era sa distruga bolnavul Minister de finante al monarhiei franceze a lui Luis XV. A fondat Banque Royale, o specie de Banca Centrala cu drept de emisiune. A fondat si o companie a Indiilor Occidentale ale carei actiuni se puteau achizitiona platind cu titluri de datorie publica. Acest sistem permitea statului sa controleze viteza si volumul circulatiei monetare, dar in 1720 a aparut o valtoare speculativa urmata de falimentul sistemului si de o profunda si lunga recesiune in Franta.

Efectul psihologic al acestei prabusiri a afectat toate tarile europene si a influentat dezvoltarea sistemului financiar si bancar, intarziindu-l si transformand prudenta intr-o baza necesara sistemelor viitoare. Law a trebuit sa plece din Franta, murind la putin timp in Venetia, in 1729.

In lucrarile sale teoretice (Treatise on Money and Commerce, 1706) elaboreaza o teorie subiectiva a valorii banilor, utilizand o formulare a legilor ofertei si cererii si atribuind ofertei monetare un efect multiplicator


Pentru a afla mai multe despre John Law puteti achizitiona aceasta carte prin Internet:

Pre-Classical Economists, John Law (1671-1729 and Bernard Mandeville)
by Mark Blaug (Editor)