Jeremy Bentham, 1748-1832

 

Economist, filosof si jurist englez, nascut la 15 februarie 1748 la Londra.

Jeremy Benthan este un filosof britanic fondator al utilitarismului. Prieten personal al lui James Mill si tutor al lui John Stuart Mill, a influentat intr-o forma extraordinara teoria economica a secolului XIX si pe primii marginalisti.

In  Introduction to the Principles of Morals (1780) propune ca obiectiv al activitatii politice obtinerea "fericirii pentru cel mai mare numar" de persoane. Bentham este parintele functiei de utilitate si cunoaste tendinta descrescatoare a utilitatii marginale. Totusi conceptul sau de utilitate era cardinal, considerand ca putea fi masurat cu precizie. In plus considera posibil sa faca comparatii interpersonale de utilitate, lucru ce este respins astazi.

Aceste idei ale lui Bentham au constituit baza unei profunde critici a societatii ce aspira sa dovedeasca utilitatea credintelor, obiceiurilor si institutiilor existente in timpul sau. Activist in favoarea reformei legilor, s-a infruntat cu doctrinele politice ale epocii cum sunt dreptul natural si contractualismul. A fost primul care a propus o justificare utilitarista a democratiei. Inaintand extraordinar pentru timpul sau, a luptat pentru bunastarea animalelor, sufragiu universal si discriminalizarea homosexualitatii.

Bentham a fondat University College London unde, asa cum a solicitat si in testament, corpul sau imbalsamat si imbracat cu propriile sale haine continua sa fie expus intr-o vitrina a unui coridor foarte utilizat de elevi. Exista multe anecdote relationate cu aceasta curioasa excentricitate. Capul expus astazi este de ceara.  Cel real a fost furat de diferite ori drept gluma traditionala a elevilor, fiind conservat acum intr-un seif al UCL. Corpul, insa, este mutat in fiecare an pentru a prezida anumite reuniuni in care este amintit cu fraza "Jeremy Bentham, prezent dar fara drept de vot".


 

 

 

 

Alte opere ale lui Jeremy Bentham 

 

Jeremy Bentham pe Internet