Jane Haldimand Marcet, 1769-1858

 

La inceputul secolului XIX economia politica era la moda in unele cercuri sociale datorita operei lui Jane Marcet. Educata de profesori particulari in casa parintilor sai, cele mai mari pasiuni ale sale erau botanica si chimia. Animata de sotul sau, un profesor de chimie din Geneva, Elvetia, a publicat prima sa carte despre chimie. 

Succesul editorial al primei carti a determinat-o sa incerce sa-l repete in domeniul noii stiinte economice. Cartea sa Conversations on Political Economy (1816) prezinta concepte bazice de economie prin intermediul unei conversatii intre o eleva, Carolina, si tutoarea sa, Dra. B. scriind pentru un cititor tanar si persoane de pregatire medie si clasa nobila. Cartea prezenta in forma necritica ideile economistilor clasici, Adam Smith, Jean-Baptiste Say, Robert Malthus si David Ricardo, pe care l-a cunoscut in mod personal.

In 1833 publica cartea John Hopkins, destinata claselor muncitoresti. Protagonistul este John Hopkins, un lucrator sarac ale carui plangeri impotriva duritatii vietii sale ofera o explicatie in termenii economiei lui Smith si Ricardo. Este vorba astfel de o aparare nerusinata a status quo a sistemului claselor sociale britanice.

Cartea Rich and Poor, din 1851, insista pe aceasta tema prin intermediul Dlui. B., un profesor de scoala rurala si cei sase elevi ai sai.

Lucrari ale Jane Haldimand Marcet

Jane Marcet pe Internet