James Tobin (1918-2002)

Premiu Nobel  nobel_25.gif (2335 bytes)1981

Economist nordamerican, a obtinut Premiul Nobel in Economie in 1981 pentru analizele sale asupra pietelor financiare si relatiile sale cu deciziile de cheltuire, angajare, productie si preturi.

Nascut la Champaign, Illinois, obtine doctoratul la Harvard si preda cursuri la Harvard si Yale. Consilier al presedintelui Kennedy. A fost consilier si in Rezerva Federala. A fost director al Fundatiei Cowless.

Important postkeynesist, a avut polemici adanci cu Milton Friedman si monetaristii cei mai radicali ai Scolii de la Chicago. Tobin recomanda punerea in practica a politicilor orientate catre angajarea 100%, o mai mare concurenta, controale stricte ale tensiunilor monopoliste si puternica investitie in educatie, stiinta, tehnologie si infrastructura, dar keynesismul sau era mai subtil si complex decat popularizarile folosite. Tobin s-a centrat pe analiza compensatiilor primite de investitori cand cauta sa echilibreze riscul, beneficiile si lichiditatea.

In 1972 a propus ca Guvernele sa incaseze un comision asupra operatiilor de schimb valutar, ca mediu de desfatuire a speculatiei destabilizatoare. Vedea aceasta taxa ca o forma de ajutorare a cresterii comertului liber, garantizand tarilor ca pot sa-si deschida piete fara a se expune la miscari daunatoare de "bani calzi". Aceasta propunere este cea pe care au adoptat-o miscarile antiglobalizare cu numele de "taxa Tobin" transformand-o intr-un simbol al luptei catre comertul liber. Tobin a declarat: "Aplauzele cele mai sunatoare vin din partea gresita."


Lucrari ale lui James Tobin

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
James Tobin

puse in vanzare