Jacob Marschak, 1898-1977

 

Economist matematician. Este evreu radical, nascut in Rusia si educat in Germania. Socialist mensevic, prisonier al tarului, ajunge sa fie Ministru al muncii in efemera republica cazaco-mensevica din Tereken, Caucaz. Trebuie sa fuga in Germania unde studiaza cu economisti marxisti in Berlin si Heidelberg, trecand apoi la prestigiosul (pe atunci) Institut din Kiel.

In timpul anilor douazeci si treizeci isi dezvolta ideile in camp marxist: propune sistemul marxist pentru ca este mai eficient decat cel capitalist in fixarea preturilor si spune ca lucratorii cu "gulere albe" trec din punct de vedere economic la clasa proletara.   

Cand Hitler lichideaza Institutul de Economie Mondial din Kiel, emigreaza in Statele Unite, unde face parte din New School for Social Research. Este director al Cowles Commission din 1943 pana in 1948 si lucreaza la Universitatea din Chicago si la UCLA dezvoltand teoria neo-walrasiana si econometria.

Prestigiul sau este bazat in principal pe lucrarile sale asupra adoptarii de decizii in conditii de incertitudine, in teoria echipelor si organizatiile descentralizate.

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Jacob Marschak

puse in vanzare

 

Lucrari ale lui Jacob Marschak

Jacob Marschak pe Internet