Hyman P. Minsky (1919-1996)

Hyman Philip Minsky, unul dintre cei mai importanti  "post-keynesisti americani" s-a nascut la Chicago si a studiat la George Washington High School din New York. S-a licentiat in matematica la Universitatea din Chicago in 1941, dar s-a interesat dupa aceea de economie si a obtinut doctoratul la Harvard in 1954 specializandu-se in finante. 

Minsky a fost profesor la universitatile din California-Berkeley, Brown, Harvard si Carnegie Institute of Technology, dar cea mai mare parte a activitatii sale a realizat-o in departamentul de economie al Universitatii din Washington. 

ACESTEA AU FOST CUVINTELE SALE

O caracteristica fundamentala a economiei noastre este ca sistemul financiar oscileaza intre robustete si fragilitate si ca aceasta oscilare este parte integrala a procesului ce genereaza ciclurile in afaceri.

H.P. Minsky, 1974.

Este considerat "keynesist radical" specializat in analiza cauzelor si consecintelor instabilitatii curente a sistemului financiar. Keynes prestase mare atentie instabilitatii pietelor financiare, dar Minsky a fost cel care a explicat cum se dezvolta instabilitatea si cum influenteaza pietele reale. Ideea de baza este ca el e cel care a explicat cum s-a dezvoltat instabilitatea si cum a influentat pietele reale. Ideea de baza este ca in momentele de prosperitate, cand cash-flow-ul intreprinderilor creste peste necesar in plata datoriilor, se dezvolta o euforie speculativa ce conduce la faptul ca camatarii acorda mult mai mult decat vor putea plati creditorii cu veniturile lor. Minsky s-a opus intotdeauna doctrinei economice dominante considerand ca oscilatiile pietelor financiare si crizele provocate sunt inevitabile in economia de piata din cauza faptului ca sunt controlate de guverne si banci centrale.


Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Hyman P. Minsky

puse in vanzare

Lucrari